Knivsta växer på alla breddar

 Just nu verkar det pågå en verklig byggboom i Knivsta, min lilla kommun som inte är så liten längre, just nu bor det över 19.000 människor här. Det är som en mindre stad - och fler blir det.



Eftersom Knivsta kommun ligger bekvämt inkilad mellan Uppsala, Arlanda och Stockholm så är det givet att det kommer vilja vara många som vill bo här. Så det senaste åren har vi sett en enorm befolkningsökning och inflyttning, på gott och ont. Husen blir fler och det byggs verkligen överallt. När jag och min familj flyttade hit på 60-talet var detta i det närmaste en avfolkningsbygd, då fanns verkligen inte något pendeltåg som bekvämt kunde ta dig in till Stockholm på 45 minuter. Inte heller fanns motorvägen mellan Stockholm och Uppsala helt klar, den byggdes färdig på 70-talet. Så Knivsta var då ett litet slumrande villasamhälle.



Men jag minns då alla fina affärer som fanns, den trevliga småstadskänslan och allt det andra som gjorde att folk trivdes här. Idag bygger man på höjden och bredden och det går fort. Ibland kanske lite för fort när en del byggnader kanske lämnar lite övrigt att önska i form och stil.  Även om vissa områden blivit mer lyckas än andra kanske.


Jag måste ändå säga att det kan finnas fördelar med det också. Men det som är bra är att många nya affärer, krogar och caféer har kommit till. Som detta lilla café ni ser på bilden nedan, det heter Uno Fika och Butik och här kan man få en underbar espresso, läckra mackor och hembakta bullar, dessutom är det snyggt att titta på och massor av fina varor att köpa. Men det blir också allt fler som ska fram på gatorna och allt det andra som kanske inte är så kul. 


Låt oss hoppas att Knivsta ändå får behålla lite av sin gamla charm och att alla som flyttar in hit från andra orter i landet kommer att trivas här precis som jag gör. En plats som både en perfekt belägen mellan två av landets större städer, men där man också en plats med närhet till naturen. Här finns både en sjö, Walloxen och en bit av Mälaren att bada i. 

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer