Nu öppnar alla nöjesparker igen

I och med det nya beslutet av regeringen att lätta på restriktionerna för landets nöjesparker innebär att Gröna Lund, Liseberg, Kolmården och Skara Sommarland snart kan öppna.



Här har jag sammanställt när de olika nöjesparkerna kommer att åter slå upp sina portar för allmänheten i sommar och först ut är Gröna Lund i Stockholm.


Gröna Lund

Efter 576 dagar av nedstängning är det dags för Gröna Lund att slå upp portarna. Den 2 juni öppnar tivolit med den nya berg- och dalbanan Monster, sex nya matupplevelser, tre nya spel, en ny boardwalk och nya New York-inspirerade miljöer. Regeringen meddelade idag att de kommer att införa lättnader i restriktionerna för tivolinöjen den 1 juni. 

 – Vi vet att våra gäster har längtat efter att få gå på Gröna Lund. Därför känns det helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning. Att vi dessutom får göra det med en helt ny berg- och dalbana, nya häftiga New York-miljöer och en massa läckra matupplevelser gör mig oerhört stolt, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell. 

Under en sommardag ett vanligt år tar tivolit normalt emot drygt 15 000 gäster men enligt de rådande föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten kommer max 3 100 gäster kunna vistas på tivolit samtidigt. Alla måste därför förboka sitt besök online till en specifik dag, där man också får en ankomsttid för att undvika trängsel i entréerna. I år finns inga åkband och åkkuponger. Istället finns endast en biljett till Gröna Lund som kallas för ”Ticket to Ride”. 



Kolmården

Från och med den 1 juni kommer Kolmårdens gäster återigen kunna besöka parken. Bamses Värld öppnar upp i sin helhet med spel, hjul och attraktioner som Godiståget, Bamses Flygande Matta och Skalmans Luftallonger. Berg- och dalbanan Delfinexpressen öppnar för våra modiga unga gäster och för de allra modigaste över 120 cm står en av världens bästa berg- och dalbanor i trä redo – Wildfire. 

– Det känns fantastiskt att vi äntligen kan bjuda alla våra gäster på hela Kolmårdenupplevelsen igen! Gästerna har verkligen längtat efter att få känna vinden i håret och pirret i magen i våra berg- och dalbanor och attraktioner. Från och med den 1 juni kommer alla våra attraktioner att vara öppna, självklart på ett säkert sätt med distanshållning överallt, säger Kolmårdens vd Christine Karmfalk. 



Skara Sommarland

Skara Sommarland slår också upp sina portar igen till både badlandet och tivolilandet - och detta den 5 juni. Förberedelserna är redan i full gång med att utbilda de drygt 500 säsongsmedarbetarna och färdigställa alla pooler, serveringsställen och attraktioner. Den nya åkattraktionen ”Snake” som var tänkt att öppna 2020, står nu redo att ta med gästerna på en hissnande åktur, den barnvänliga Lagunen har fått sig en rejäl renovering och nya restaurangen Bryggan väntar på hungriga matgäster. 

– Det känns fantastiskt att vi nu äntligen, efter 580 dagars nedstängning, fått klartecken att öppna! Vi har lagt ner ett stort jobb på att anpassa alla områden i parken och vi följer självklart Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Nu ser vi fram emot att få välkomna våra gäster till riktigt härliga sommarlandsdagar i alla våra bad och attraktioner på ett säkert sätt, säger Skara Sommarlands vd Janne Nilsson. 




Furuvik

Furuvik slog upp sina portar för säsongen redan den 13 maj och årets nyhet är en ny äventyrsbana med aktiviteter och utmaningar för hela familjen som byggts upp på Äventyrsön. Men hela hela tivoliområdet kommer öppna först den 1 juni. 

– Jag ser verkligen fram emot att få öppna våra portar igen imorgon! Att vi nu äntligen också kommer kunna öppna alla våra attraktioner på tivoliområdet den 1 juni känns helt fantastiskt! Vi har jobbat hårt för att anpassa parken efter det rådande läget och många barnfamiljer i regionen har sett fram emot att kunna göra roliga utomhusaktiviteter på ett säkert sätt. I väntan på att vi får öppna alla våra attraktioner kommer vi att hålla Fireball öppen och även bjuda på våra gäster på åken, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik. 

Furuvik öppnar för ett begränsat antal gäster per dag och alla biljetter måste förbokas online på Furuviks hemsida. Även besökare som redan har årskort måste förboka sitt besök online, självklart kostnadsfritt. Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer om distanshållning och hygien följs i hela parken och både Furuvik Havshotell och Furuvik Havskrog håller öppet enligt parkens öppettider. 



Liseberg

Nöjesparken Liseberg kan äntligen meddela att premiären blir 3 juni. 520 dagar. Så länge kommer Liseberg ha haft stängt när grindarna äntligen slås upp den 3 juni, kl 15.00. Ett långt, mörkt och tufft år har det varit för nöjesparken som sedan mars 2020 väntat på tillstånd att få öppna igen. Och nu är det alltså äntligen dags. 

– Vi är så oändligt glada att kunna välkomna våra gäster till parken igen. Det kunde ju ingen tro när vi stängde den 30 december 2019 att det skulle dröja så länge innan vi kunde öppna. Känslan är obeskrivlig. Vi är så oändligt glada. Det är en enorm lättnad och så väldigt viktigt för våra medarbetare, för våra gäster och för Göteborg, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbilder 

Kommentarer