Unik konstutställning på Tjörn

Den 9 maj öppnade en omfattande utställning med verk av konstnären Friedensreich Hundertwasser på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn. Och den håller på ända fram till i höst.



Friedensreich Hundertwasser var på sin tid både en visionär konstnär och ekologisk pionjär, vars verk aldrig har varit mer aktuella än idag.  Han är en av efterkrigstidens internationellt mest berömda konstnärer, med ett unikt och personligt uttryck - ofta med spiralen i centrum. Han brann för både natur och miljö, vilket hans konstnärskap också kretsade kring och verken sprakar ofta av färg och kreativitet. Hundertwasser motsatte sig den raka linjen och bröt ny mark för en mer mänsklig arkitektur som skulle gå i harmoni med naturen.  

Så här säger Nordiska Akvarellmuseet om utställningen:

"Syftet med utställningens urval är att ge ett 2000-talsperspektiv på Hundertwassers konstnärskap. Det består huvudsakligen av måleri från 1949 och fram till 1970-talet. Tanken är att påminna om den unga Hundertwasser, undersöka hans konstnärliga produktion under en tumultartad efterkrigstid, sätta hans akvareller i centrum, och presentera hans spiraler och organiskt abstrakta motiv. Hundertwasser skapade i många olika konstnärliga medier. För att belysa detta är utställningen också uppdelad i sektioner, där hans arbete i måleri, arkitektur, textil, grafik och ekologiska strävan framhålls.  Hundertwassers verk visades i omfattande turnerande utställningar. Innan sin död år 2000 hade han kommit att bli känd världen över och fick en slags popstjärnestatus inom avantgardekonsten. Hundertwasser var en pionjär inom grön arkitektur, urban grönska och miljöskydd. Detta inkluderar fenomenala affischer om viktiga miljöfrågor och specifikt de grafiska bladen, där de enskilda exemplaren kan betraktas som unika". 



Utställningen är en samproduktion mellan Nordiska Akvarellmuseet och The Hundertwasser Non-Profit Foundation i Wien. Curatorer: Annette Vogel och Bera Nordal. 

Läs mer om utställningen på deras hemsida här››

Utställningen Hundertwasser / Nordiska Akvarellmuseet visas från den 9.5–12.9 2021

Av Agneta Nisbeth

Foto: T.V Hundertwasser, 227 A RAINDROP WHICH FALLS INTO THE CITY 1955, Paris The Hundertwasser Non-Profit Foundation, Vienna © 2021 Glarus, Switzerland. T.H Hundertwasser, 1952 © 2021 Hundertwasser Archive, Vienna samt en bild på deras museum, från hemsidan.

Kommentarer