Upplev norra England med tåg - bästa tipsen här

Den norra delen av England har charmat besökare med sitt fängslande landskap i århundraden. En lockande blandning av romerska ruiner, gamla slott, distinkta städer och mer än bara en enastående filminspelningsplats. 


Du behöver heller inte hyra en bil för att upptäcka alla guldkorn, för det bästa sättet att upptäcka områdets unika sevärdheter är med tåg. Den brittiska turistbyrån har sammanställt en resplan som börjar i staden Manchester, vidare till det fantastiska Lake District, med stopp i Newcastle och York. Med ett BritRail England Pass är det enkelt, man får obegränsat antal tågresor till ett fast pris och har friheten att utforska i sin egen takt.  Här nedan hittar ni alla de fantastiska restipset från turistbyrån.


Dag 1-3: Lake District 

Efter två timmar från Manchester genom den kumbriska landsbygden drar man in i den traditionella stationen av gråsten i Windermere. Denna lilla marknadsstad ligger vid kanten av Englands längsta sjö och under Orrest Heads vackra vakande öga. Det är den perfekta basen för att utforska Lake District. Här ligger också Englands högsta berg, Scafell Pike, som är en favoritplats för vandrare och hikers, medan litterära fans tycker det är perfekt med områdets koppling till Beatrix Potter och William Wordsworth. Det är inga problem att dra ner på takten en vecka och avslappnat ta sig runt bland vackra byar och sjöar, men vi rekommenderar 2-3 dagar för att hinna med höjdpunkterna.    

Att ta sig dit  

Kolla in Windermere Lake Cruises för mer information om färjetider.  Besök Travelines webbplats för mer information om tidtabeller för bussar     

Kryssning på sjön i Windemere  

Ett av de bästa sätten att ta till sig all denna skönhet är givetvis sjövägen, och Windermere Lake Cruises erbjuder en naturskön kryssning runt öarna samt en regelbunden pendeltrafik från Lakeside, Bowness och Ambleside.

Dove Cottage och Grasmere  

I den vackra byn Grasmere ligger Dove Cottage som tidigare var William Wordsworths hem och platsen där han skrev många av sina berömda verk. Det ser fortfarande ut nästan exakt som när han bodde här, och det populära museet kan nås med buss 599 eller 555 från Windermere tågstation.  

Hill Top  

Att åka till Hill Top är att fly till landet där Beatrix Potter inspirerades för att skapa många av sina berömda karaktärer. Nu är bondgården från 1600-talet som en tidskapsel av hennes liv och ett måste för alla fans av Peter Rabbit-serien. För att komma dit, ta Stagecoach buss nummer 596 till Bowness, gå ombord på en båt till Ferry House och ta därefter en Mountain Goat-buss. Denna rutt går från mars till oktober. För mer information, se Windermere Lake Cruises webbplats.  




Dag 4-5: Carlisle, Hadrian's Wall och Hogwarts 

Den historiska staden Carlisle är nästa stopp på resan. För att nå "gränsstaden", ta tåget från Windermere och byt vid Oxenholme (60 min). Stadens strategiska läge på gränsen mellan England och Skottland har säkerställt ett stormigt förflutet och resterna av dess rika historia är bland annat Carlisle Castle och den närliggande Hadrians Wall (Hadrians mur) som är med på UNESCO:s världsarvslista.       

Hadrian’s Wall  

Den muromgärdade fästningen som byggdes av romarna år 122 e.Kr. sträcker sig imponerande 84 miles (ca 135 km) från den östra till den västra kusten. För att komma dit, tar man tåget till Hexham (50 min), kliv sedan ombord på Hadrian's Wall-bussen, men observera att den här bussen bara går vissa tider på året. Den äventyrligt lagda kan prova att gå vandringsleden från Haltwhistle till Cawlfields.  

Carlisle till Settle med tåg  

Tågresan från Carlisle till Settle, som av många anses vara Storbritanniens mest natursköna tågresa, är känd för sina fängslande vyer. Den här linjen håller på att renoveras så kontrollera om den över huvudtaget går innan resa.  

Katedralen i Carlisle  

Den röda sandstenskatedralen ligger i stadens historiska kvarter, och har sedan den grundades år 1122 dominerat stadens silhuett. Den är ombyggd flera gånger, men är trots allt värd ett besök, om inte så bara för det magnifika målade glasfönstret från 1300-talet. Inträde till katedralen är gratis.




Dag 6-7: Newcastle och Durham  

Dags att ta tåget österut till den upplysta staden Newcastle. En gång känd som bara ett industriellt centrum, har staden blommat upp och blivit en modern metropol, känd för sitt pulserande nattliv och med gallerier, restauranger och shopping av världsklass. 

Att ta sig dit  

Ett tåg som går enligt tidtabell från Carlisle till Newcastle tar cirka 1 timme och 20 minuter.  Busstider för buss  X18 hittar du här och för Waggonway-bussen här.  Cathedral-bussen förbinder Durham tågstation med slottet och Cathedral Square.     

Alnwicks Slott  

Alnwick är ett fantastiskt medeltida slott omgivet av välskötta trädgårdar. Det är ett av landets mest imponerande kulturarv. Historieälskare kommer att uppskatta slottets dramatiska historia medan de som älskar Harry Potter kommer att njuta av chansen att få ta en selfie framför den verkliga Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Om man vill komma hit ska du ta tåget från Newcastle till Alnmouth (45 min) och därefter buss X18.  

Durham  

Den vackra normandiska staden Durham ligger 12 minuters tågresa från Newcastle. När man närmar dig staden har man en fantastisk utsikt över dess mest berömda landmärke, Durham Cathedral. Nu finns den majestätiska normandiska byggnaden med på UNESCO:s världsarvslista, och är bara en av många kulturella attraktioner som Durham har att erbjuda. Inträde till katedralen är gratis.  

Beamish Museum  

Beamish är ett levande, fungerande museum som sträcker sig över 300 tunnland, och här får du en verklig känsla av hur livet var i norra England under 1820-, 1900- och 1940-talet. Komplett med husdjur, autentiska restauranger och guider klädda i tidstypiska kläder, gör denna unika engelska attraktion till en stor familjedag. Ta Waggonway buss 28/28A från Newcastle så sparas 25 % på entréavgiften.




Dag 8-9: York  

Det sista stoppet på vår historiska resa är York, som ligger en timme söder om Newcastle med tåg. Denna vackert bevarade medeltida stad är en plats med kulturell och historisk rikedom och är ett måste för historiskt intresserade. Till synes oförändrad i århundraden erbjuder denna medelstora stad många fantastiska sevärdheter – allt från timmerhus i  The Shambles till den imponerande arkitekturen i York Minster och Castle Howard.    

Att ta sig dit  

egelbunden tågtrafik går mellan Newcastle och York och tar cirka en timme.  Besök webbplatsen för Castle Howard för mer information om att ta sig dit med kollektivtrafik.     



Castle Howard  

Slottet Howard är en pärla bland engelska herrgårdar, en majestätisk byggnad omgiven av frodiga trädgårdar. Husets utsmyckade rum är fantastiskt underhållna och fyllda med antikviteter och erbjuder enastående utsikt över det omgivande landskapet. En buss går direkt från York till Castle Howard.    

York Minster  

York Minster är verkligen en av världens vackraste gotiska katedraler och ett av de största exemplen på medeltida arkitektur i norra Europa. 

The Shambles  

Att besöka The Shambles är som att komma tillbaka till medelåldern, med timmerhus med överhängande utbyggnader och traditionella butiker, som gör det till en av Storbritanniens mest historiska (och pittoreska) gator. Tillbringa lite tid med att vandra längs kullerstensgatorna, idag med vackra souvenirbutiker, kaféer och restauranger  

Av Agneta Nisbeth och tips Brittiska Turistbyrån/Visit Britain

Foto: Brittiska turistbyrån

Kommentarer