Alla höstens utställningar på Waldemarsudde

Konst och vetenskap är temat för höstens spännande utställningsprogram på vackra Waldemarsudde i Stockholm. 


Waldemarsudde inleder hösten med en utställning om hur ett antal framstående kvinnliga nordiska konstnärer erövrade konstnärsrollen på 1880-talet. Här kan ni se verk av konstnärer som Eva Bonnier, Hanna Pauli, Anna Ancher, Oda Krohg och Helene Shjerfbeck som också ingår i museets fleråriga satsning på att lyfta fram både kända och oförtjänt bortglömda kvinnliga konstnärskap ur konsthistorien. 

Detta efterföljs av en utställning med samtida konst, som har inspirerats av forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis. Här kan ni se konstnärer som Lars Lerin, Sigrid Sandström och Bigert & Bergström. Utställningen har tillkommit i samarbete med Polarforskningssekretariatet och åtföljs av ett intressant program. 

– Ett besök på Waldemarsudde i höst blir garanterat både en stark, lustfylld, tänkvärd och mångfacetterad upplevelse för alla åldrar, med konsten och vetenskapen i fokus, säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.  

Så här skriver Waldemarsudde själv om de olika utställningarna:

Ett eget rum – Konstnärsrollen under det sena 1800-talet pågår: 11 september 2021 – 23 januari 2022 

Utställningen belyser hur kvinnliga konstnärer erövrade konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvanden. I presentationen skildras hur betydande nordiska konstnärer som Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli, Bertha Wegmann och Helene Schjerfbeck iscensätter sig själva i konstnärsrollen i dialog med sina samtida manliga kollegor såsom bl.a. Edvard Munch, Ernst Josephson, Christian Krohg, Carl Larsson och Anders Zorn. Utställningen undersöker även hur samlare och konstkritiker medverkade till att profilera och upphöja tidens konstnärer. Konstnärernas resande och internationalisering samt utställningsmediets betydelse, inte minst Salongen i Paris, är ytterligare teman som lyfts fram i utställningen. Omkring ett hundratal visuellt starka och nydanande verk med motiv som självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer visas i denna omfattande, spännande och forskningsbaserade utställning. 

Expedition Konst pågår: 30 oktober 2021 – 27 februari 2022 

Åtta framstående samtidskonstnärer, Lars Lerin, Dascha Esselius, Bigert & Bergström, Svenerik Jakobsson, Hanna Ljungh, Josef Bull, Sigrid Sandström och Johan Petterson, medverkar i denna experimentella och innovativa utställning kopplad till Polarforskningssekretariatets konstprogram och vistelser på Arktis och Antarktis. Utställningen belyser intressanta frågeställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap och presenteras i form av måleri, grafik, fotografier, skulpturala objekt, ljusinstallationer och filmiska verk. Expedition Konst, som visas både inomhus och i parken, arrangeras i samarbete med Polarforskningssekretariatet. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Ovan ser ni: Hanna Pauli, Konstnären Venny Soldan-Brofeldt, 1886 - 1887. Olja på duk, 125,5 x 134 cm. Göteborgs konstmuseum Fotograf: Hossein Sehatlou. 

Kommentarer