Göteborgs Stadstriennal bjuder på ett varierat jubileumsprogram

Besök utställningar, ta en guidad tur, experimentera, inspireras, ta del av föreläsningar och fördjupande samtal och mycket mer. Allt detta är en del av Göteborg Stadstriennals program 2021. 


Göteborgs Stadstriennal bjuder på pandemi-anpassat jubileumsprogram, som är en del av stadens 400-årsjubileum. Startskottet sker den 4 juni, med en livesändning från Rådhuset.

– Vi gör väldigt bra saker i Göteborg och det vill vi lyfta, samtidigt vill vi problematisera stadsutveckling och ha en levande diskussion. En stad som växer fort innebär både framgång och utmaningar, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs Stad. 

Göteborgs Stadstriennal är en del av Göteborgs 400-årsjubileum, en öppen plattform för stadsutveckling med Göteborgs expansiva skede i fokus. Stadstriennalen inleddes 2015 och nu är det dags för del tre. Startskottet sker den 4 juni, med en livesändning från Rådhuset. Då släpps den nya arkitekturguiden Staden, platserna och husen och i samband med det arrangerar Stadstriennalen tillsammans med Arkitektur förlag ett digitalt samtal om Göteborg. 



 – Stadstriennalen är brokig, intensiv och agerar genom nedslag över hela staden. Det är ett sätt att föra dialog, diskussion och att vara en del av det offentliga samtalet om stadens utveckling. Ett kunskapsbyggande, förklarar Kristoffer Nilsson, stadsbyggnadskontoret och projektansvarig Göteborgs Stadstriennal. 

I år kommer Göteborgs stadstriennal att delas in i två delar där den första, i juni, fokuserar på stadens 400 år, bland annat blir det en lansering av en ny arkitekturguide från Göteborg, en utomhus-fotoutställning i Hammarkullen, digitala events, stadsvandringar och skolprogram i Jubileumsparken med mera. 

– Staden är inte bara summan av husen, gatorna, torgen och parkerna, det är allt som pågår däremellan. Det vill programmet spegla, säger Malin Finlöf, operativ projektledare. 

Den andra delen av Stadstriennalen äger rum i september, med fokus på olika teman kopplade till det offentliga rummet som äger rum både digitalt och på plats, bland annat på Röhsska museet. 

– Årets open call genererade fem utvalda projekt med stor variation, alla kommer att kunna upplevas på olika platser och tider på året. Under vecka 38 finns det tillfälle att höra mer om projekten, säger Malin Finlöf. 

Läs mer om det fullständiga programmet här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild

Kommentarer