Nu går Viking Lines båtar igen under sommaren

Den 3 juni startade Viking Line sin sommartrafik för 2021. Det blir som vanligt resor mellan Stockholm och Mariehamn men också turer bland annat Visby och Österlen. Men alla destinationer har inte öppnat än.



Nu går det åter att kryssa med Viking Lines båtar. Östersjökryssaren Viking Cinderella kommer att gå dagligen från Stadsgården i Stockholm till Mariehamn, Ystad och Österlen, Höga Kusten, Visby, Gdansk och Bornholm. Även rederiets fartyg på Åbolinjen är i daglig trafik, liksom populära Rosella som går mellan Kapellskär och Mariehamn.  Däremot är det ännu inga båtar som går till Helsingfors.

Så här skriver rederiet i ett pressmeddelande:

"Ett slutligt beslut angående sommarens Helsingforstrafik meddelas inom kort utifrån rådande pandemiläge och Finlands inreserestriktioner. Viking Lines svenskflaggade kryssningsfartyg Viking Cinderella kommer för första gången sedan pandemin bröt ut i mars 2020 att återgå i daglig trafik. Sommarens Östersjökryssningar till Mariehamn, Ystad och Österlen, Höga Kusten, Visby, Gdansk och Bornholm inleds torsdag den 3 juni 2021 och fortsätter augusti ut. På grund av rådande inreserestriktioner till Polen och Danmark har rederiet valt att ställa in inplanerade avgångar till Gdansk den 27 juni och Bornholm den 12 juli. I stället dirigeras dessa resor om till Ystad och Visby. Sommarens senare kombinationskryssningar till Gdansk och Visby den 10 augusti respektive Bornholm och Visby den 15 augusti berörs i nuläget inte av förändringen". 

– Vi hoppades att smittläget och vaccinationerna skulle medge några utrikes kryssningar redan i juni och juli, men är samtidigt stolta över att snabbt ha ställt om så att vi i stället kan erbjuda en helt ny kombination av Ystad och Visby för våra resenärer. Även Höga Kusten är en nyhet i vårt sommarutbud som vi ser lockar riktigt många. Överlag erbjuder vi den bredaste katalogen av Östersjökryssningar någonsin den här sommaren. Det är tydligt att vi befinner oss i ett brytningsskede där reseviljan är stor, vi har ett ordentligt bokningstryck och ser fram emot en trygg och härlig kryssningssommar, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör för Viking Line Skandinavien. 

Man har också tagit säkerheten på allvar:

"Viking Line har som första rederi i världen fått sitt smittskyddsarbete verifierat av klassningssällskapet DNV GL och kryssningarna är anpassade till rådande smittläge. Bland annat fylls fartygen endast till hälften för att garantera social distans och restauranger och butiker ombord anpassar sin verksamhet för att undvika trängsel. För den som vill besöka Åland eller fastlandet Finland gäller fortsatt särskilda inresekrav samt bevis på resans nödvändighet. Rederiet hoppas att kunna inleda trafik till Helsingfors under juli månad men återkommer med besked inom kort"

Av Agneta Nisbeth

Foto: Viking Line

Kommentarer