Nytt konstverk på Sergels Torg - en enorm matta

 Är ni i landets huvudstad just nu kan ni se detta nya konstverk. Det är gjort av Bergo’s golvplattor i tretton olika färger och det täcker nu delar av Sergels Torg i Stockholm. Verket är skapat av konstnären Cilla Ramnek. 



Det var för cirka ett år sedan som man inledde det hela med ett samtal tillsammans med konstnären Cilla Ramnek om att skapa ett platsspecifikt verk just för Sergels torg. Hennes idé, som presenterades i form av en liten pärlplatta ni kan se nedan, bildade en enorm matta som tillfälligt skulle täcka delar av torget och Jörgen Kjaergaards klassiska svartvita mönster.


Cilla Ramnek är textilare i botten och hon refererar nästan alltid till textila tekniker, utan att egentligen använda textila material. Så här skriver Bergo's golvplattor i ett pressmeddelande:

"Broderiknuten, maskan i en stickning eller inslaget i en väv. Själva skapandet, kommer till ungefär som en målning. Stora drag först, linjer, sen balansera varmt och kallt och spela med valörer och detaljer. Konstverket är en hybrid mellan folkkonst och graffiti. En färgexplosiv mönsterkrock som tar tag i platsen och speglar neonljus, reklambudskap, fasadernas arkitektur, Öhrströms glasobelisk, gatornas sträckning och trafikens ständiga rörelse". 




 – Jag använder a l d r i g datorn när jag skapar min idé. Först tecknar jag, sen använder jag pärlor, sen oftast kakel eller klinker, säger Cilla Ramnek. 

Vad fick henne till att göra just detta verk då?

 – Jag blev extremt inspirerad av blotta tanken på att göra en matta just för den här platsen. Mitt arbete är alltid platsspecifikt. Jag är urstockholmare och väldigt intresserad av hur staden utvecklas, arkitektur mm. Jag kände omedelbart att det skulle vara en s t o r matta. Jag kom att tänka på Bergo’s golvplattor som testat lite förut. Jag läste på om materialet och studerade färgskalan. Saken var klar! Ett fantastiskt material att arbeta med, säger Cilla Ramnek.

Det tog fyra dagar att lägga ut konstverket på 580 kvadratmeter eller 6 336 plattor och det kommer att täcka delar av Sergels Torg fram till mitten av augusti 2021.

Ni kan se en film hur arbetet gick till här nedan:




Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbilder/Clement Morin

Kommentarer