Så firade kungafamiljen årets Nationaldag - se alla filmer och bilder här

Igår var det årets nationaldag och vi fick massor av nya bilder från den svenska kungafamiljen, från kung Carl Gustaf och drottning Silvia till kronprinsessan Victoria med familj men också nya bilder från prinsessan Madeleines Florida och den nyblivna trebarnsmamman prinsessan Sofia.



Vi hade en strålande solig dag här i Sverige, vad jag kanske hade nästan hemlandet en fin nationaldag i alla fall vädermässigt. Denna fina bild som ni ser här ovan är från Haga slott där kronprinsessan Victoria, prins Daniel och barnen prinsessan Estelle och prins Oscar firade en del av dagen.



Men det blev också mer festligheter senare under eftermiddagen och kvällen. Här ser vi en bild på kungaparet, kronprinsessparet, talmansparet och statsministerparet vid Arméns musikkårs framförande av Svenska arméns stora tapto på Logården vid Kungliga slottet i Stockholm under kvällen. 



Men kanske mest oväntat var att få se en ny bild från USA: Så här skrev prinsessan Madeleine dagen till ära, men en ny bild på hennes och maken Chris tre fina barn, prinsessan Adrienne, prins Nicolas och prinsessan Leonore som fortfarande befinner sig i Florida men det är sagt att familjen ska komma hem till Sverige i sommar:

– Glad nationaldag, käraste Sverige.



Även prins Carl Philip tog fram kameran och fotograferade hustrun prinsessan Sofia som här ser ut att fixa till en somrig och mycket svensk bukett att sätta i vas med blåa och gula blommor. Vi fick däremot ingen ny bild på barnen som numera är tre, prins Alexander, prins Gabriel och så minstingen prins Julian.

– Glad nationaldag, skrev prins Carl Philip till bilden ovan.



Som ni kanske vet firades både Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag i söndags men med anledning av pandemin var även 2021 års nationaldagsfirande begränsat. Under dagen höll kungen ett tv-sänt tal från Kungliga slottet. Kronprinsessan och prins Daniel närvarade vid nationaldags­firandet på Skansen i Stockholm. Under firandet, som också sändes i SVT, deltog kronprinsessan i utdelningen av fanor till olika föreningar och hon avslutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Ni kan också se en underbar film här nedan från Haga slott och kronprinsessan Victoria med familj som firade morgonen av nationaldagen så här:



Men det finns fler filmen från dagen som jag tänkte visa - här delar kronprinsessan Victoria ut fanor till olika föreningar i landet.




Medan ni här nedan kan se kvällens tapto från Kungliga slottet lite senare på kvällen:



Av Agneta Nisbeth

Foto: Kungahuset/Linda Broström/Sara Friberg/prins Carl Philip, prinsessan Madeleine  

Kommentarer