Vandra vackert med poesipauser i Säterdalens naturreservat

Kombinera natur och kultur i Säter. Längs sträckan Ljusterbro – Norddalen i Säterdalens vackra naturreservat kan vandraren i sommar uppleva en poesiutställning ute i det vilda. 

Poesitavlorna är skapade av feriearbetande ungdomar från Säter 


Vandringsleden följer Ljusterån som slingrar sig fram genom ett vackert landskap i botten av ravinen. Men i sommar kommer något nytt, på trädstammarna längs stigen kommer det då att hänga tavlor med poesi som inbjuder till paus och reflektion på vandringen. Att skapa en poesiutställning ute i naturen är ett steg i kulturenhetens strävan att hitta alternativa vägar till att tillgängliggöra konst och kultur. 

Sofia Ylinen, Thérèse Nylén och Ulrika Hedin arbetar på kulturenheten i Säters kommun: 

- Poesitavlorna skapas tillsammans med våra 5 sommarjobbande ungdomar från Säter och sätts upp längs vandringsleden under vecka 24. 

Själva utformningen av de olika poesitavlorna varierar eftersom ungdomarna fick en konstnärlig frihet hur de visuellt ville framställa sina dikter. Ramarna är udda och inköpta på second hand. 

- När det gäller dikterna jobbar vi med ett brett urval skrivna från början av 1900-talet och fram till idag. Ungdomarna väljer ut ett mindre antal bland dessa, efter egen smak, som de sedan skriver ut, trycker, och ramar in, säger Thérèse Nylén. 

Kulturenheten i Säters kommun har under flera års tid engagerat sommarjobbande ungdomar i olika konstnärliga projekt. Tidigare har hela sommarutställningar skapats i Kulturhörnan på Säters bibliotek och förra året inreddes bibliotekets ungdomshörna. 



- Thérèse Nylén menar att sommarjobbet på Kulturenheten är ett sätt för ungdomarna att komma i nära kontakt med kultur- och biblioteksverksamhet i Säter. 

Ulrika Hedin instämmer: 

- Det är alltid roligt att ta emot årets sommarjobbare och tillsammans sjösätta större konstnärliga projekt. Vi värdesätter den extra arbetskraften men vi har även stort förtroende för ungdomarna och ger dem fullt konstnärligt ansvar i skapandet av tavlorna och i urvalet av dikterna, och de levererar verkligen! På kulturenheten hoppas man dels att poesivandringen lockar ut nya vandrare att uppleva Säterdalens naturreservat men även att poesin tillgängliggörs de som vanligtvis inte söker sig till utställningslokaler eller till poesihyllan på biblioteket. 

- Kanske får man en positiv överraskning på sin vandring, säger Sofia Ylinen och fortsätter: 

- Vi tror även att det är större chans att man faktiskt stannar och läser under vandringen än om man, med vardagsstressen i hälarna, skulle springa förbi nått liknande på stan. Förhoppningsvis kommer det att finnas plats mentalt för att ta in dikterna, att sätta sig ner på en sten med kaffetermosen och reflektera över dem. 

Poesiutställningen pågår 19 juni-15 augusti längs sträckan Lusterbro-Norddalen i Säterdalens Naturreservat

Av Agneta Nisbeth

Foto: Säter

Kommentarer