Fem pärlor i Dalarna - nära naturen

Omgivningarna kring Tällberg bjuder på fantastiska vyer över Siljan och blånande berg. Så varför inte cykla, vandra, paddla och utforska omgivningarna under en mysig dalaweekend.



Området kring Tällberg bjuder på magisk utsikt och naturnära omgivningar, leder för cykling och vandring alldeles utanför dörren, förstklassig mat och dryck med lokal touch. Här väntar lugn, stillhet och tystnad. Här har Visit Dalarna samlat fem unika pärlor som har perfekt läge på mer än ett sätt.

1. Hotell Lerdalshöjden, Rättvik 

På höjderna i centrala Rättvik, med minst sagt magisk utsikt över Siljan, ligger Hotell Lerdalshöjden. För vare sig du är sugen på lugnare eller mer fartfyllda aktiviteter erbjuder Rättvik med omnejd många alternativ. Cykla uppskattade Dalhallarundan eller utforska omgivningarna på eget bevåg. Det finns också många fina vandringsleder i närheten, exempelvis passerar Siljansleden genom centrala Rättvik. För den som är golfsugen finns tre banor av olika karaktär i kommunen. Självklart är det ett måste att vandra ut på Långbryggan, testa en Rättviksglass och fika på klassiska Fricks konditori. När det är dags för middag står köksmästare Erik med kollegor redo att laga traditionell mat med inslag av lokala råvaror. Självklart intas både frukost, lunch och middag med samma slående utsikt och som sätter extra god krydda på måltiden. 




2. Mora Hotell, Mora 

Med oslagbar utsikt över Siljan ligger anrika Mora Hotell, som välkomnat besökare till Mora ända sedan 1830. Restaurangen är välkänd för sin mat och stor vikt läggs vid att använda råvaror från lokala producenter. Inget besök på Mora Hotell är komplett utan ett besök i deras spa och relax, där det går att njuta av såväl pool, bastu och jacuzzi – eller kanske en uppiggande behandling? Med sitt läge mitt i centrala Mora är det nära till det mesta. Rakt över gatan ligger Zornmuseet och Zorngården, liksom Kyrkogatan med småstadsshopping i form av både butiker, caféer och restauranger. Vasaloppsarenan startar dessutom mitt i city, vilket gör det möjligt att snabbt ta sig ut på leden för både vandring och cykling.


3. Pernilla Wiberg Hotell, Idre Fjäll 

De själva kallar sig ”Fjällvärldens trevligaste hotell” och det är något med atmosfären som verkligen ringar in påståendet. Med Idre Fjälls kanske bästa läge är det alltid nära till hela utbudet av aktiviteter – självklart har de flesta starka inslag av fjäll. Cykla över fjället i solnedgången, vandra upp på Städjan eller Nipfjället, testa att paddla eller bara strosa omkring på området och ta in fjällens storhet. Efter en fullspäckad dag är det välkommet att landa på hotellet med god mat och dryck. Hotellets restaurang PW Kök & Bar serverar rätter som tar in pärlorna från det lokala skafferiet mixat med inspiration från andra håll. Testa läckerheter som sotad fjällröding med grönkålscrisp och champagnehollandaise.


4. Snöå Bruk, Dala-Järna 

På den ståtliga herrgården Snöå Bruk utanför Dala-Järna väntar boende i genuin bruksmiljö med friluftslivet alldeles runt knuten. Perfekt för dig som längtar efter en aktiv semester i avkopplande miljö. I området finns också flera olika slingor för vandring, löpning och mountainbike. Den som är golfsugen slår ut på 18-hålspärlan Snöå GK. Två andra populära utflyktsmål är Ryggåsstugan, där det finns ett uppskattat café, och Snöå bruk, med sina brusande forsar mitt i de täta skogarna. Maten som serveras i herrgårdens restaurang har fokus på närodlade och lokalproducerade råvaror. Traditionella rätter står i centrum, men det går också att testa spännande menyer som ofta har inslag av vilt. 




5. Åkerblads, Tällberg 

På klassiska Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa i Tällberg väntar en riktig dalakänsla och ett kök som serverar läcker mat. Gården där hotellet ligger har anor från 1400-talet. I omgivningarna finns alla möjligheter att uppleva Dalarna deluxe. Ta en promenad runt den lilla byn, där de röda husen med vita knutar avlöser varandra. Gå ner till Siljan och blicka ut över de blånande bergen samtidigt som du tar ett dopp eller utforska närliggande Digerbergets naturreservat. Härifrån är det också lätt att göra utflykter till närliggande orter som Leksand och Rättvik, för ännu fler aktiviteter, shopping och upplevelser.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Dalarna

Kommentarer