Pilgrimsvandra på Kanarieöarna

2021 är ett heligt år enligt den bibliska kalendern och den 25 juli firas helgonet Sankt Jakob. Så varför inte besöka Kanarieöarna och göra pilgrimsvandringen Camino de Santiago - uppkallad efter helgonet. 


Ni har säkert redan hört talas om Camino de Compostela som är en världskänd så kallad pilgrimsvandring på Spaniens fastland. Och den är så pass populär att drygt 300 000 personer vandrar en eller flera etapper av leden varje år. Men det är inte enbart Spaniens fastland som bjuder på fantastiska vandringsleder och heliga platser, även Kanarieöarna har pilgrimsvandringar. En av dessa är den lite dolda pärlan Camino de Santiago på Gran Canaria. 

Namnet Santiago är den spanska översättningen för aposteln och helgonet Sankt Jakob, och hans vandringsled tar dig förbi den vackra staden Gáldar – en historisk plats som lockar många besökare till bland annat det imponerande Cueva Pintada-museet och templet Santiago de los Caballeros. Det sistnämnda är en av de mest betydelsefulla heliga platserna på Kanarieöarna och består bland annat av femton kapell med tydliga referenser till Sankt Jakob. 



Camino de Santiago är i själva verket inte en ensam vandringsled utan ett nätverk av flera olika leder som alltså är uppkallade efter Sankt Jakob som levde runt Kristi tid. Gáldar är centrum för historieberättandet runt helgonet och pilgrimsleden, då det var här spanjorerna först etablerade sig på Kanarieöarna och biskop Don Juan de Frias höll sin mässa på Sankt Jakobs-dagen, den 25 juli 1482. Gáldar blev därför den första platsen att förklaras helig utanför Spaniens fastland.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Canary Island Turism

Kommentarer