Unionsleden redo att ta emot cyklister

Unionsleden är en 350 km lång cykelled som sträcker sig från norska Moss i väster till Karlstad i öster. Den svenska delen av sträckan är dessutom Sveriges 4:e nationella cykelled. 




– Unionsleden blir ett unikt, välkommet och bestående tillskott för Värmlands attraktionskraft inom naturturism och stärker vår position ytterligare som cykeldestination, säger Mia Landin vd på Visit Värmland.

Namnet och idén till sträckningen har leden fått efter den norsk-svenska union som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905. Det har varit ett ibland utmanande arbete att hitta bra sträckningar och etapperna har förändrats och finslipats under projektets gång. Etapperna ska vara säkra att cykla på men även ge ett turistiskt mervärde. 

– Unionsleden är Sveriges fjärde nationella cykelled och den enda med en internationell koppling. Den erbjuder gränslösa möjligheter för att utveckla cykelturismen i Värmland och angränsande regioner,  säger Andreas Norum, projektledare på Visit Värmland.



En helt ny webbplats (unionsleden.com) har tagits fram där besökarna får tips på vad man kan göra och besöka längs cykelleden.

Kartor och information om leden har fått speciallösningar som bland annat innebär att man som cyklist kan se vilket underlag (grus/asfalt) som leden går på på de olika sträckorna. 

– Unionsledens webb är en helt unik lösning som presenterar både cykelleden och det turistiska utbudet längs vägen genom att hämta in befintlig information från tre regionsdatabaser och två länder samt en karttjänst, säger Linda Werme kommunikatör på Visit Värmland.




Längs Unionsleden finns naturligtvis flera sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri, gårdsbutiker och vackra slussmiljöer dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns mycket naturnära aktiviteter, båtturer, paddling, vandring eller varför inte prova fiskelyckan. Längs Unionsleden kan du bo på hotell, herrgård, stugor, camping eller B&B.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Värmland

Kommentarer