Upptäck konstverk i Malmö med en ny app

Om ni ska på besök till Malmö i sommar kan ni upptäcka helt nya konstverk och områden och få reda på historien bakom olika konstverk. 


Vare sig du tar en tur på egen hand eller med familjen i sommar kan du med appen Konst i Malmö gå på konstvandringar runtom i staden i din egen takt. Du kan enkelt följa de olika rutterna med hjälp av den interaktiva kartan och lyssna på berättelser om konstverken med hjälp av audioguiden. Spåren finns både på svenska och engelska. 

Så här skriver man i ett pressmeddelande: "Konst i Malmö skapar en lättillgänglig överblick som gör att fler kan hitta till och uppleva stadens offentliga konst. Konst i Malmö är gratis och laddas ner där appar finns.  I en första version erbjuder Konst i Malmö fyra olika rutter i fyra olika områden: Centrum, Rosengård, Västra hamnen och Hyllie ". 

Centrum – Rutten är speciellt anpassat för barn och familjer och blandar spännande fakta om konstverken med frågor och uppgifter för barn och vuxna att fundera kring. 




Rosengård – Rutten fokuserar på Barnens Skulpturpark som invigdes 2019/2020 och består av sex offentliga konstverk i Rosengårdsparken och Vänskapsparken. Tillsammans med konstnärer och dramapedagoger har olika barngrupper arbetat fram idéerna till konstverken i skulpturparken, som sedan har färdigställts av konstnärerna. 



Västra hamnen – Rutten tar avstamp i den stora bostadsmässan Bo01 som hölls i Malmö 2001. Flera av konstverken i rutten tillkom vid tiden för mässan och stadsdelens invigning och har kopplingar både till staden, hemmet och havet.




Hyllie – Rutten har en tydlig koppling till vatten som fått sätta tonen i mycket av den gestaltade miljön. Och Hyllie är för många i Malmö synonymt med siluetten av det stora, vita, svampformade vattentornet som länge symboliserat området. Mycket av den offentliga konsten i stadsdelen kopplar samman platsens historia och omgivning med de människor som bor och rör sig här. 

Malmö är fullt av spännande konstverk och appen kommer successivt att fyllas på med fler konstvandringar. Konst i Malmö har tagits fram av Malmö Konsthall och Malmö Konstmuseum och är en del av ambitionen av att förmedla den offentliga konsten i Malmö på nya sätt och till fler målgrupper.  

Av Agneta Nisbeth

Foto: Malmö Stad/Johan Sundell

Kommentarer