8 anledningar till att längta till Devon och Cornwall

 Just nu kan vi inte resa till Storbritannien och den vackra södra delen av England - som Devon och Cornwall men här kommer i alla fall några anledningar att planera en resa dit.


Den brittiska turistbyrån bjuder på några fina anledningar till att resa iväg till den fina södra delen av England, som Cornwall och Devon som ligger långt västerut. Det är två grevskap som är kända för den vilda kusten, de spektakulära landskapen och hänförande vyer. Insup den friska havsluften när du promenerar på en av de många fina stränderna och spana in den brokiga blandningen av djur och fåglar. Det finns också mängder av gallerier, museum och restauranger att besöka. 

1. Upptäck Rame Peninsula  

På halvön Rame Peninsula finns det massor av vandringsleder och ett magnifikt landskap med pittoreska byar och en fängslande smugglingshistoria. En stor del av området tillhör Mount Edgecumbe Country Park, en samling bedårande formträdgårdar, öppna parklandskap och urgamla skogar vars färgskala fullkomligen exploderar när våren och sommaren kommer.     

2. En orörd och stilla fiskeby  

Ett stenkast från kusten ligger den mysiga fiskebyn Polperro. Det är en liten orörd hamn omgiven av branta lummiga kullar. På smugglingsmuseet berättas byns ökända förflutna, och i juni varje år anordnas festivalen Polperro Music and Arts Festival.     




3. Vandra längs South West Coast Path  

Att vandra längs South West Coast Path är ett av de bästa sätten att utforska området, dessutom får man vackra vyer vart man än vänder sig. Den här vandringsleden är ungefär 100 mil lång och utgör en del av den nationella kustvandringsleden England Coast Path. Längs vägen möts man av fascinerande geologi, kulturarv, djur och natur som är typisk för Devon and Cornwall och man får också se delar av Dorset och Somerset. En stor del av vandringsleden kan delas upp i mindre etapper efter dagsform, lust och sällskap, innan det är dags att ta igen sig på en välförtjänt picknick eller lunch på puben.    



 

4. Fira med mat och dryck  

I slutet av april varje år anordnas matfestivalen Porthleven Food Festival, en höjdpunkt i Cornwalls kulinariska kalender. Både inhemska och internationella kockar beger sig till hamnen och lagar mat i tre hela dagar från 17–19 april. På festivalområdet kan man köpa allt från utsökta lokala råvaror till gastronomiska godsaker från hela världen. Allt till tonerna av musik och annan underhållning som är igång under hela festivalen, dag som natt. I början av maj anordnas även Exeter Festival of South West Food and Drink. Matfestivalen arrangeras i vacker miljö på slottsinnergården till Exeter Castle och vid Northernhay Gardens. Provsmaka de lokala kulinariska höjdpunkterna och se när både lokala kockar och kändiskockar lagar mat. En vecka senare hålls St Ives Food and Drink Festival på Porthminster Beach. Även här välkomnas en rad kändiskockar och det bjuds på både underhållning och livemusik. Plymouth lever också upp i slutet av maj varje år då Lord Mayor’s Day firar ankomsten av stadens nya borgmästare med en parad och underhållning på gatorna.     

5. Fina trädgårdar 

Att omge sig med den lummiga grönskan i Cornwalls många fantastiska trädgårdar och parker är både rogivande och inspirerande. I grevskapet finns flera av Storbritanniens mest anmärkningsvärda trädgårdar, från det omsorgsfullt återupplivade Lost Gardens of Heligan till formträdgårdarna vid Antony House and Garden som du kanske känner igen från Disneys tolkning av Alice i underlandet. Vid medeltida Cotehele House and Gardens finns också den fina trädgården Valley Garden med härliga promenadstigar som leder ned till den gamla kajen och kvarnen.     



6. Djupdyk ned i Cornwalls fiskehistoria  

I kuststaden och den historiska hamnen i Looe finns en mängd trevliga restauranger och kaféer och en vacker sandstrand. Fånga krabbor längs den långa hamnpromenaden eller hoppa ombord på en båt i fiskehamnen och följ med på jakt efter makrill.     

7. Vandra genom ett gult hav  

I den nordöstra delen av Dartmoor ligger naturreservatet Dunsford Nature Reserve som är känt för sina tusentals påskliljor. Varje år förvandlas området till ett gult hav. I reservatet ligger också den vackra dalen Teign Valley med sitt rika djurliv. Håll utkik efter dovhjortar, uttrar och kattugglor och mycket annat!    


 

8. Utforska Engelska rivieran  

Kusten mellan Torquay och Brixham i Devon kallas för Engelska rivieran tack vare dess vackra stränder, mysiga städer och familjevänliga atmosfär. Området längs kusten är också en av Unescos globala geoparker tack vare den unika geologin och de fantastiska landskapen. Området är också känt för sina läckra skaldjur. Förutom de härliga sandstränderna och de vackra kustpromenaderna är också Paignton Zoo värt ett besök. Här lever fler än 2 500 djur och på våren råder det baby boom med många små nyfödda djur att titta på. Från slutet av mars kan du också besöka utställningen Great Big Brick Safari med fler än 80 gigantiska djur som byggts upp med fler än en miljon legobitar!

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Britain

Kommentarer