Estland firar Eldarnas natt den 28 augusti

Nu på lördag den 28 augusti firas Eldarnas natt i Estland. Då tänds brasor längs hela den estländska kustlinjen; ett sätt att förena både estländare och grannländer runt Östersjön med varandra. 



I ett nytt pressmeddelande från turistbyrån i Estland får vi reda på att man årligen firar Eldarnas natt; det är en tradition som har rötter i Finland och vars syfte är att förena människor för att tillsammans ta avsked av sommaren. Idag, mer än någonsin förr, är det också ett sätt att uppmärksamma havets betydelse och att gemensamt värna om det. 

Estland, som gränsar mot Finland i norr och Östersjön i väst, har en stark anknytning till havet, kusten och alla dess öar. Som så många andra länder har man i Estland utnyttjat sitt geografiska läge och använt sig av vad havet har att erbjuda, allt från fiske som en källa till mat och till havet som transportmedel. 


Huvudstaden Tallinn är en av de bäst bevarade Hansastäderna i världen och än idag är båt och färja ett av de mest populära färdmedlen hit. Dessutom har man byggt gästhamnar för privatpersoner att lägga till vid. Estland har också blivit en allt populärare destination för seglare, mycket på grund av sin vackra natur, stora nätverk av vattenvägar, rika kulturutbud och låga prissättning. 

Hamnområdet Noblessner i Tallinn är en plats som besökare inte bör missa. Här uppfördes ubåtfabriken som på sin tid var Tsarrysslands viktigaste och namnet kom ur en sammansättning av efternamnen på de två ägarna – svensken Emanuel Nobel, Alfred Nobels brorson och Arthur Lessner. Idag är hamnområdet en av huvudstadens mest populära stadsdelar för såväl lokalbor som besökare, med ett myllrande kulturliv, restauranger, klubbar och gallerier är det inte svårt att förstå varför. 



Estland har en lång och välbevarad kuststräcka med fina, nästan folktomma stränder och 2222 öar att besöka. Faktum är att landets västra övärld har valts in på UNESCO:s världsarvslista på grund av dess unika natur och miljömässiga mångfald. Det finns öar som fortfarande bär spår från medeltiden och som också har ett rikt natur- och djurliv. Vad kan man då göra; Vandra, åk på fisketur och fågelskådning eller besök någon av alla gårdar där det idag produceras lokala råvaror såsom öl, ost och bröd. 




Vill man utforska naturen inåt landet kan man göra det med kajak via floder och sjöar. Har man tur kan man se bäver, älg och andra vilda djur. 

Resa till Estland 

Det finns flera sätt att ta sig mellan Sverige och Estland. Tallink Siljas färjerutt mellan Stockholm och Tallinn är ett populärt alternativ för många. Utöver Tallink Silja går även färjan DFDS Seaways mellan Kapellskär – Paldiski. Dessutom flyger SAS och BalticAir direkt mellan Stockholm och Tallinn. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estonia

Kommentarer