Göteborgs konstmuseum hyllar samtida svensk konsthistoria i ny utställning

Nu under hösten 2021 bjuder Göteborgs konstmuseum in till en utställning med konstnärer inom svensk samtidskonst från den 30 oktober till den 13 februari 2022. 

Ida Lovisa Rudolfsson, The World as I Knew It, II, 2016. Bilden är något beskuren.


I Göteborgs konstmuseums retrospektiv Mot en annan värld - som är en del av Stenastiftelsens 25-årsjubileum - presenteras ett urval av stiftelsens stipendiater under 25 år.  I ett urval av de tjugofem årens stipendiater speglar utställningen Mot en annan värld 25 år av svensk samtidskonst 

 – Utställningen visar verk av Sveriges mest betydande konstutövare runt sekelskiftet 2000 och framåt – det urval som Stenastiftelsen gjort motsvarar samtidskonstens framkant under perioden. Kulturstipendiet har blivit en institution som är med i att mejsla fram den svenska konstens samtidshistoria, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum. 

Utställningen består av både äldre verk och nyproducerade alster inom både måleri, skulptur, textil, rörlig bild, fotografi. Utställningen visas i tre avdelningar och vart och ett av de tre rummen är tänkta att samla verk som kan anses spegla olika förhållningssätt till konsten, med visuella eller tematiska släktskap. 

Rum 1. Konsten i sin samtid 

 – Det är konst som intresserar sig för en del av vår tids stora sociala och politiska frågor; men också det personliga och vardagliga, folkhemmets försvinnande, och om människan och naturen, säger Magnus af Petersens, utställningens curator. 

Rum 2. Skapande processer, materialens liv, lager av tid, spår 

 – Här finns visuella och taktila kvaliteter som uppmanar oss att skärpa våra sinnen. Olika tekniker och material kan också bära på historier och väcka associationer, säger Magnus af Petersens. 

Rum 3. Konstnären som en skapare av nya världar 

– Det behöver inte ses som en verklighetsflykt; såväl det utopiska som det dystopiska är också politiskt. Konsten är ett fält där man kan experimentera och spekulera. Konsten kan också synliggöra det osynliga; det inre; drömmar och mardrömmar, fantasier och parallella världar säger Magnus af Petersens. 

MOT EN ANNAN VÄRLD 25 år av svensk samtidskonst 

Sten A Olssons Kulturstipendium - Curator: Magnus af Petersens 

Etagen - det hela pågår mellan 30 oktober 2021–13 februari 2022 

Medverkande konstnärer: Katarina Andersson, Lotta Antonsson, Jonas Dahlberg, Nathalie Djurberg/Hans Berg, Andreas Eriksson, Jens Fänge, Hilda Hellström, Henrik Håkansson, Axel Karlsson Rixon, Kent Lindfors, Jenny Magnusson, Mandana Moghaddam, Ida-Lovisa Rudolfsson och Jörgen Svensson. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbilder/Göteborgs Konstmuseum

Kommentarer