Läcker efterrätt med italienska smaker

 På företaget Zetas hemsida kan man få recept av alla olika slag, här är ett av dem, en semifreddo med citronsmak.



Semifreddo är en klassisk italiensk dessert med mascarpone och savoiardikex som är fryst som glass. Här är den smaksatt med friska smaker av citrus.

DU BEHÖVER:

1 citron, skal och saft 

4 msk strösocker 

2 + 2 msk 3/4 dl limoncello 

3 ägg 

1 dl strösocker 

2 dl Mascarpone 

1 dl lemoncurd 

1 frp savoiardikex, Vicenzi 

Citronsirap 

1 dl strösocker 

1 dl vatten 

1 citron, skal 

1 kvist rosmarin eller timjan


GÖR SÅ HÄR  

Blanda citronzest, saft, 2 msk socker och limoncello i en djup tallrik.  Dela gulor och vitor. Vispa gulorna med 1 dl strösocker tills det är vitt och pösigt.  Vispa sedan vitorna till ett styvt skum. Vispa ner 2 msk socker i den vispade äggvitan.  Vänd ner mascarpone i äggsmeten. Vänd ner vispad äggvita. Vänd till sist ner lemoncurd.  Vänd kexen i citronlagen och lägg i en botten av en glasform som rymmer cirka 1 ½ liter.  Häll på hälften av krämen och varva sedan kex och kräm. Sätt in i frysen i cirka 6 timmar eller över natten.  Koka ihop ingredienserna till citronsirapen tills den tjocknat något. Ta ut semifreddon cirka 20 minuter innan servering och servera med sirapen ringlad över.

Av Agneta Nisbeth och Zeta

Foto: Zeta

Kommentarer