Tips på eget boende på min favoritö Capri

Om ni planerar en resa till den underbart vackra ön Capri och vill ha en lägenhet helt för er själv kanske detta kan vara lösningen för er, Katharina's Nest uppe i Anacapri.



För mig är Capri verkligen drömmen om Italien, det är hit och till det närbelägna Neapel jag allra helst vill resa just nu. Det är verkligen en väldigt speciell ö, visst kan den kännas lyxig och dyr att vara på men det går faktiskt att få en riktigt prisvärd semester här, speciellt om man väljer att bo med självhushåll. På det viset kan man också känna sig mer som en invånare än en vanlig turist, speciellt när de stora horderna av besökare åkt tillbaka till fastlandet på eftermiddagen.


Jag har bott på ön vid ett stort antal tillfällen och varit där över dagen än fler gånger, första besöket var redan år 1972. Något ni själva kan se på bilden ovanför - jag som 16-åring hade rest till tillsammans med min familj på en utflykt från Terracina och Pompeji med vår reseledare, på fotot var det dags att ta oss upp till Anacapri med dessa små bussar. Redan då väcktes min kärlek till ön och jag har som sagt rest åter dit under åren sedan dess. 

Så här ser det ut uppe i Katharina's Nest i Anacapri


Förutom ett par olika hotell både nere i Capri stad och uppe i Anacapri har jag också haft turen att bo i gästbostäderna uppe i Villa San Michele, detta tack vare min farbror Åke Nisbeth som arbetade på Riksantikvarieämbetet. Åke som tyvärr inte finns med oss längre har också skrivit många böcker och ansågs vara en av landets bästa experter på bland annat medeltida konst. Men jag har också bott hemma hos olika vänner som har haft hus på Capri och jag har under en tid fått hyra/låna huset eller bott i ett av deras sovrum.  


Här ser ni köket som har allt man kan behöva.

Och det är en så underbar känsla att bara få känna sig som boende på ön, om bara så för en vecka eller två. Att bara känna laga till sin egen mat man handlat i någon av alla mataffärer som finns uppe i Anacapri och nere i Capri stad. Det blir också billigare än att äta ute varje dag, i alla fall två gånger om dagen förutom frukosten.


Ett rum med utsikt!

Tänk er att vakna till denna utsikt varje morgon, och äta frukosten på terrassen här, med denna ljuvliga utsikt över Anacapri och havet! Eller varför inte duka fram en romantisk middag på själva terrassen - som ni ser på en annan bild lite längre upp i artikeln. 

Här kan man inta sina måltider varje dag.


Här ovan ser ni en större bild av rummet där man kan äta sin frukost, lunch och middag med denna fina utsikt. Jag älskar att köpa hem lite mozzarella, tomater, salami och andra godsaker som inte ens behöver lagas till, istället dukar jag bara fram det med några bitar frasigt bröd, lite olivolja och ett gott vin till det!



Här ovan ser ni en bild på själva terrassen och alla valvbågar till fönster från utsidan, uppe i centrala Anacapri. Det är två vänner till mig som har stället Maurizio och Luca, jag längtar så att resa dit men har ännu inte kunnat på grund av pandemin. Men nästa år så...



Det finns två sovrum i huset, ett med en dubbelsäng som ni ser på bilden ovan. Och så ytterligare ett sovrum med en våningssäng och där finns även ytterligare en säng som gör att man kan sova fem personer allt som allt som ni ser på bilden nedan, perfekt för barn.


Bor man själv i en lägenhet får man också väldigt många andra fördelar i mitt tycke, man har en helt annan chans att upptäcka omgivningarna än om man bara bor på hotell. Här måste man inte passa några måltider och kan äta frukost och fixa sin lunch när man själv vill, inte när krogarna är öppna. Perfekt när man har trötta barn också.




Man har också detta fina nygjorda badrum att använda med både dusch och en egen tvättmaskin om man så skulle behöva. Stannar man en längre tid är detta med egna tvättmöjligheter något jag verkligen uppskattar.


Den här lägenheten som finna att hyra via airbnb går att bo i året runt om man så skulle vilja och både längre och kortare perioder. Det kan bli ganska kallt på ön under vintern men uppvärmning finns att tillgå.


Uppe i Anacapri finns så mycket att se, som Villa San Michele där den svenske läkaren Axel Munthe levde på sin tid, idag ett världsberömt museum med en utsikt "to die for". Men jag skulle också rekommendera att upptäcka bakgatorna i Anacapri dit inga turister når eller ta en tur ner till baden vid Il Faro eller Grotta Azzurra där man kan njuta av sommarens sol.

Så om ni också skulle vara intresserade kan ni själva kolla in ställets sida på airbnb här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Katharina's Nest och Agneta Nisbeth/den översta bilden samt den historiska från 70-talet.

Kommentarer