6 bästa mäklartipsen för en bra bostadsaffär i Spanien

Nu stiger de spanska bostadspriserna  och svenskarna har verkar ha hittat tillbaka efter pandemin, nya siffror visar på en ökning så vill ni köpa en bostad i Spanien kanske ni ska läsa dessa tips... 



Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa visar att bostadspriserna i Spanien var 4,9 procent högre i juli jämfört med samma månad i fjol. Ännu mer har priserna stigit i medelhavsområdet med svenskparadisen Costa del Sol och Costa Blanca, enligt ett nytt pressmeddelande från Bjurfors. Priserna på den spanska kustremsan har stigit 8,4 procent de senaste tolv månaderna och är nu de högsta sedan 2012, enligt värderingsinstitutet Tinsa. 

– Pandemin slog hårt mot den spanska bostadsmarknaden, men nu ser vi en snabb återhämtning med stigande priser och fler svenska köp. Framför allt har efterfrågan bland barnfamiljer ökat kraftigt. Pandemin har inneburit nya arbetssätt och många som kontaktar oss ser möjligheten att jobba på distans, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland. 

Bostadstransaktionerna i Spanien ökade med 6,2 procent enligt rapporten och av de utländska köpen stod svenskar för 5,3 procent, en ökning från 4,8 procent. Men det är tydligen ändå långt kvar till rekordnivåerna från förr. 2007 var prisnivån i Spanien 30 procent högre än i dag. Men för svenska köpare, som också måste ta hänsyn till en dyrare euro, är skillnaden ännu större – hela 37 procent. 

– Att köpa bostad i Spanien är väldigt prisvärt skulle jag säga. Ofta får du mycket mer bostad för pengarna än i Sverige och många andra länder som haft en helt annan prisutveckling. Men det är såklart viktigt att man investerar i rätt bostad i rätt område. Därför ska man alltid vända sig till en erfaren köpmäklare, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. 



Så här ska du tänka inför ett eventuellt köp, Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien: 

1 - Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära. 

2 - Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå. 

3 - Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen. 

4 - I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige. 

5 - Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen. 

6 - Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Bjurfors och Agneta Nisbeth

Kommentarer