Vandringsdag i Kronoskogen bjuder på både konst och drama

Den 11 september är det Vandringens dag och då ska Monika Goras konstverk Naturporten invigas i Kronoskogen vid Järnvägens museum i Ängelholm men det bjuds även på andra spännande upplevelser.


Invigningen av Monika Goras konstverk i Kronoskogen den 11 september bjuder också på skogsvandringar av olika slag där ni kan möta näcken, skogsrået och andra sagofigurer. Järnvägens museum arrangerar korvgrillning, kör minitåg och bjuder på fri entré till museet. Konstverket är en del av projektet ”Skåneleden - Konst in Motion” 

– Vi vill visa upp Ängelholm som ett spännande kulturellt besöksmål för såväl ängelholmare som för besökare. Samtidigt vill vi uppmuntra fler att uppleva vår vackra natur som är tillgänglig för alla och som gör gott för vår hälsa, säger Charlotte Engblom ordförande i nämnden för Kultur, idrott och fritid i Ängelholms kommun. 

Konstverket Naturporten i Ängelholm som kommer kunna beskådas på den första etappen av tillgänglighetsspången i Kronoskogen beskrivs av konstnären Monika Goras som ”Ett prickat staket av obarkade granslanor leker med vandringsledernas prickar och påminner om ett löfte om ledning och guidning genom det vilda". 

Under dagen arrangeras kostnadsfria vandringar av olika slag. Först blir det väsenvandring där vandrarna får träffa näcken, skogsrået och andra sagofigurer på en vandringskonsert för alla åldrar. Ängelholms vandrarförening bjuder också in stora som små till guidade turer i skogen. Du kan även följa med på en kulturhistorisk vandring genom Kronoskogen med lokalhistorikern Johan Brink som berättar om skogens dramatiska historia. 

I Kävlinge och Kristianstad, som också deltar i projektet ”Skåneleden - Konst in Motion”, arrangeras vandringar längs Skåneleden den 11 september med konstnärsduon Hillside Projects samt landskapsvetaren Ebba Gyllenhak och konstnären Annelie Nilsson. Projektet stöds av Region Skåne och Regionmuseet. Eftersom invigningen av konstverket sker i Kronoskogen vid Järnvägens museum passar museet på att bjuda på olika aktiviteter för dagen. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Ängelholms kommun 

Kommentarer