Västerbottens hade många turister i juli - bättre än innan pandemin

Det var många som vill besöka Västerbotten denna sommar. Antalet gästnätter i länet vid hotell, vandrarhem och stugbyar ökade till rekordnivåer under juli.




Men inte nog med det, de var till och med högre än motsvarande månad 2019, innan pandemin startade. Västerbotten låg i topp av de fyra nordligaste länen, endast Västernorrlands uthyrning i stugbyar överträffade.

– Återhämtningen startade i april 2021 och det är både roligt och överraskande att det kan svänga så fort. Jag hoppas vi får se en motsvarande ökning nu i vinter, säger Annika Sandström, regionturismchef, Region Västerbotten. 

Något som ändå har dragit ner det totala antalet gästnätter under juli är antalet de vid campingar. Så dessa har fortfarande varit 10 procent lägre än samma månad 2019. Här menar man att en orsak kan vara att besökare från Norge hindrades att resa in i Västerbotten fram till mitten av juli. Det vill säga innan den norska staten lättade på sina reserestriktioner. Statistiken över gäster från andra länder visar på en ökning sedan bottenåret 2020, men här det är långt kvar till 2019 års nivåer. 

– Det är de svenska gästerna som står för den stora ökningen av besökare i Västerbotten, vilket är jätteroligt. Vi hoppas att många har upptäckt vårt fantastiska län och vill återvända, säger Annika Sandström.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Region Västerbotten

Kommentarer