Det har varit ett rekordår för båtbranschen

Nu har båtsäsongen 2021 närmat sig slutet och Sweboat – Båtbranschens Riksförbund summerar året som gott och det har verkligen varit ett rekordår.



Sweboat har tittat på årets båtförsäljning, eftermarknad och servicebeläggning genom en stor branschundersökning, ställd till cirka 500 företag. Och det är väldigt glädjande siffror, allt fler vill tydligen ut på haven. 

– Svaren från vår branschrapport visar på rekord inom i princip allt! Efterfrågan på nya båtar har varit enorm och fortsätter att vara det inför nästa säsong också. Branschföretagen uppger försäljningsökningar på mellan 20 – 40%. Samtidigt har vi även sett rekord i leveransförseningar, men dessa har vi nu kontroll på och de allra flesta har hunnit få sin nya drömbåt. Den stora anledningen till förseningar har varit komponent- och materialbrist men båtbranschen är van vid att beställa i god tid inför säsong så vi har troligtvis drabbats mindre än andra likvärdiga branscher. Omsättningen på begagnade båtar har ökat rekordartat som en följd av att alla inte fick tag i en nybyggd båt för leverans till denna säsong. Vi ser ganska stora värdeökningar på många populära, inte allt för gamla båtmodeller men efterfrågan har varit stor även på väldigt gamla båtar, säger Mats Eriksson, VD i Sweboat. 

Det verkar också som många upplevt livet på sjön för första gången denna varma sommar.

– En gammal men välbyggd båt är det perfekta insteget för nya människor i båtlivet. Rekordmånga har upplevt båtlivet för första gången i sommar. I princip samtliga som svarat i branschrapporten uppger att de sålt båtar till många helt nya båtägare. Det är väldigt roligt att vi lockar så många nya människor ut på sjön. Men det ställer krav på oss i båtbranschen, att vi lär ut grundläggande hantering av sin nya båt, trafikregler och hur man tar sig fram med hänsyn till andra på sjön, säger Mats Eriksson.  

Han ger också några tips om vad man bör tänka på om man går i båtköpar-tankar.

– Köper du en båt av ett båtföretag så kommer du få en första genomgång av din nya båt. Köper du en båt av en privatperson är det inte alltid säkert att du får den grundintroduktion som behövs, lägger Mats Eriksson till.


Av Agneta Nisbeth

Foto: SweBoat Båtbranschens riksförbund

Kommentarer