Flera flygbolag slopar munskyddskrav på resor inom Norden

Från och med i måndags är det inte längre ett krav att bära munskydd på Norwegians flygningar inom och mellan länderna i Skandinavien. Inte heller SAS kräver det längre, inom Skandinavien.



Det får vi veta via ett nytt pressmeddelande, det hela beror naturligtvis på den allt lägre smittorisken och myndigheternas hävning av restriktionerna i Norge, Sverige och Danmark. Efter rekommendationer från EASA, European Union Aviation Safety Agency, införde Norwegian krav på munskydd ombord på alla flygningar den 17 juni 2020, men eftersom smittorisken nu är lägre och restriktionerna färre, hävs nu kravet på munskydd ombord på flygen i och mellan länderna i Skandinavien.  

Flygbolaget tillägger att de passagerare som fortfarande önskar bära munskydd är självklart välkomna att göra det. Norwegian kommer fortfarande behålla kravet för munskydd ombord på flygningar till övriga europeiska destinationer, med anledning av den mycket varierande smittsituationen. Passagerare uppmanas också att vara uppmärksamma på att det fortsatt är krav på munskydd vid de flesta nordiska och europeiska flygplatser. 

Vidare gäller att om en slutdestination utanför Skandinavien innebär mellanlandning, och den första delen av resan äger rum i eller mellan Norge, Sverige och Danmark, måste passageraren bära munskydd på den senare del av resan som utgår från dessa länder. 



Och även tar SAS tar nu bort kravet på att bära munskydd ombord på deras flygningar inom Skandinavien, precis som Norwegian, från och med måndag den 18 oktober  

– När nu alla tre länder har öppnat upp för både resor och annan verksamhet och trappat ner på restriktioner så ser vi inte längre ett behov av att ha munskyddskrav, säger SAS presschef Freja Annamatz till Ekot.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Norwegian

Kommentarer