Hitta till Stockholms alla slott med en app

Det har kommit en ny guide om olika slotts- och herrgårdsmiljöer i appen Upptäck historien. Här på bilden nedan ser ni Sturehovs slott i Botkyrka kommun. 



Nu under oktober presenterar Stockholms läns museum en ny guide i appen Upptäck historien, den går under namnet ”Slotts- och herrgårdsmiljöer” och innehåller till en början fyra slott som alla ligger i Stockholms län. Det är ett år sedan appen lanserades och nu kan du ta del av olika guider med information och berättelser från flera tusen år tillbaka. 

I Stockholms län finns det många fina slott och herrgårdar. Miljöerna vittnar om den politiska betydelse som huvudstaden har haft sedan medeltiden, men det finns även många personliga och detaljrika berättelser att ta del av. I den nya guiden kan man besöka fyra av länets slott och herrgårdar, via appen bekantar man sig med platsernas historia och ser hur slotten och herrgårdarna runt omkring har förändrats sedan de byggdes. 

”Det har varit fantastiska roligt och lärorikt att arbeta med en guide om Stockholms läns slott och herrgårdar. Varje slott bär på sin unika historia där människor som byggt slottet och dess omgivning också bidrar med sin historia”, säger Daniel Sahlén som är arkeolog på Stockholms läns museum. 

Först ut är Sturehovs slott i Botkyrka kommun, en av Sveriges mest välbevarade gustavianska miljöer. Under 1500-talet byggde familjen Sture en större herrgård på en plats med långa anor. Men det var först i slutet av 1700-talet under ledning av adelsmannen och finansministern Johan Liljencrantz, som slottet blomstrade upp till den miljö vi idag kan ta del av vid Mälarens strand. 

”Att stå på plats och studera de gamla målningarna från när Sturehovs slott var nytt är som att öppna ett tidsfönster till en annan värld. Det blir som en upptäcktsfärd in i historien när man med appen i handen ger sig ut på vandring”, säger Åsa Anderljung som är Kultursamordnare Botkyrka kommun 

Senare i höst kommer guider om slotten vid Tyresö, Näsby och Årsta. Den 16 oktober kan du dessutom följa med på en fysisk vandring av Sturehovs slott. För mer information och bokning besök Botkyrka kommuns hemsida.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressfoto/Jenny Bergensten.

Kommentarer