Ny utställning på Nationalmuseum: Scandinavian Design & USA

Nationalmuseum i Stockholm visar från idag den nya utställningen Scandinavian Design & USA. Här tittar man på hur hur idéer från Norden påverkat amerikansk design och omvänt.


Lillian Holm, First Sight of New York, 1930-tal (beskuren). 

Den nya utställningen är ett internationellt samarbete mellan Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum och Nasjonalmuseet i Oslo. Och den första anhalten för utställningen är just Nationalmuseum där ni kommer att kunna se över 300 föremål från samlingar i USA och Norden.

Så här skriver Nationalmuseum i ett pressmeddelande:

"Besökaren får ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Bland annat undersöks den skandinaviska emigrationens betydelse för det som benämns Scandinavian Design i USA och de ambitiösa marknadsföringskampanjer som genomfördes på 1950-talet"

De beskriver vidare hur man också kan hitta många influenser från Norden i amerikansk design och även en stor amerikansk prägel på den nordiska designscenen. Några exempel på inflytelserika idégivare är Eliel Saarinen, Carl Milles, Alvar Aalto, Charles Eames och Eero Saarinen och hur de kom att påverka både utveckling och designutbildningar under 1900-talet i USA. 

Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980 visas på övre plan på Nationalmuseum 14 oktober 2021 – 9 januari 2022. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Flint Institute of Arts/Pressbild

Kommentarer