Rekordmånga gäster på Sveriges campingplatser i somras

Det har kommit nya siffror från SCB/Tillväxtverket som visar att det varit en fantastisk sommar för Sveriges campingplatser från juni till augusti. 



Bara under augusti ökade antalet gästnätter på campingplatserna med 21 procent jämfört med 2020 och för hela perioden juni till augusti ökade antalet gästnätter med 20 procent jämfört med föregående år. Logi-intäkterna uppgick under samma period till 1,5 miljarder SEK, en ökning med 24 procent jämfört med motsvarande period i fjol, berättas det i ett pressmeddelande. 

- På många håll i landet fick vi en fantastiskt bra avslutning på sommaren. Branschen fortsätter att växa och vinna mark i Sverige och vi ser att det internationella intresset kom tillbaka när många restriktioner släpptes, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping. 

Detta gör att camping blivit Sveriges största semesterboende även 2021, med 43 procent av alla turistövernattningar. De svenska gästnätterna ökade med 9 procent jämfört med samma period 2019, för det var fler svenska gäster på Sveriges campingplatser under sommaren 2021, än innan pandemin. De internationella marknaderna höll tydligen också i sig och fick till och med förnyad kraft i augusti, framförallt då den tyska och nederländska marknaden. Tillsammans nådde de 90 procent av volymen från rekordåret 2019.  

- Intresset för svensk turism och utomhusupplevelser har ökat under många år och har nu fått extra fart. Vi ser en snabb återhämtning internationellt på flera marknader och ser fram emot ett mer normalt läge även för den norska marknaden 2022, säger Peter Jansson. 

Totalt uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser fram till och med augusti till 13,5 miljoner. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2020. Siffrorna från SCB är preliminära och presenterades den 7:e oktober 2021. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild Svensk Camping

Kommentarer