Stor efterfrågan från svenskar på att köpa bostad i Spanien

 Nu visar det sig att efterfrågan från svenskar på bostäder i Spanien är väldigt stark och som köpare har man en viss fördel av en svagare köpkraft från spanjorer själva efter pandemin. 



Detta ger naturligtvis utländska bostadsköpare extra bra förutsättningar för att äntligen skaffa sig sitt drömboende i solen. Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån har 35 av företagets mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona - de har nu svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden idag. V

– Det finns ett uppdämt behov efter pandemin och en jämförelsevis stark bostadsmarknad och ekonomi i Sverige ger goda förutsättningar för svenska köpare. Under september förmedlade vi fler bostäder än någon månad tidigare vilket bekräftar en urstark efterfrågan från svenskar just nu, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

ia ett nytt pressmeddelande skriver Fastighetsbyrån följande: På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 4,86 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark). 

– Efterfrågan från svenskar är betydligt starkare än från andra nationaliteter, främst när det kommer till nyproduktion. Köparna är något yngre än tidigare och många ser möjligheter att jobba från Spanien i längre perioder tack var den ökade flexibiliteten som pandemin medfört. Vi ser även en trend att svenskar som redan äger en bostad i Spanien är intresserade av att sälja för att uppgradera till något större, säger Henrik Björkman, på Fastighetsbyråns kontor i Fuengirola.

Det ser också ut som priserna är på väg uppåt, så det är många som vill passa på innan deras planer på en bostad i Spanien blir dyrare.

– Marknaden som helhet är relativt stabil med svaga prisökningar. Spanjorernas köpkraft är inte särskilt stark just nu vilket ger utländska köpare en fördel. För svenskar som drömmer om en bostad i solen kan det vara ett bra läge, avslutar Martin Posch.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Fastighetsbyrån

Kommentarer