Vi har pressat våra äpplen till juice - följ hela processen här

Lite pyssel är det men resultatet blir verkligen läckert! Precis som förra året pressade vi våra fina äpplen som vi har i trädgården till äppeljuice, allt med gammal hederlig handkraft.



Det blir ju bara så gott att dricka denna hempressade juice, helt utan tillsatser och med obesprutade äpplen givetvis. Här kan ni följa oss under hela processen, hade mobilen framme och plåtade under hela dagen. Givetvis började vi med att plocka ner så mycket äpplen vi kunde och det blev två stora korgar fulla denna dag exakt vilka sorter det var vet vi inte riktigt, men träden - i alla fall en del av dem - har stått där i närmare 100 år.




Sedan skar vi äpplena i mindre delar så att de lättare skulle krossas i kvarnen som också är relativt nyköpt, från förra året. Äppelkrosset som kom ut från denna process skulle sedan pressas ner i vår fina träpress, som man tydligen kan använda till bland annat vin som man nu skulle ha vindruvor växande hemma hos sig.



Här ser ni sedan hur vi lägger ner äppelbitarna i pressen. Den ska bli ganska fylld innan vi sätter ihåg att vrida runt hävstången så äpplena pressas ihop. Det gör heller inget om bitarna av de mogna äpplena hinner bli lite bruna, det gör i alla fall ingen negativ inverkan på smaken.




Så här ser det sedan ut när man med hävstångens hjälp pressar ner äpplena så att det kommer fram en juice längst ner, den rinner rakt ner i en kastrull för att sedan hettas upp i en annan större specialinköpt gryta som sedan kokar upp drycken och det i sin tur ska göra att juicen håller längre.




Och så här vacker blir drycken när den rinner ut i kastrullen, vi tappar sedan upp den i kartonger och flaskor och jag har redan hunnit dricka ur en stor flaska. Juicen är lika god varm som kall faktiskt, jag har provat bägge delar.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer