7 ställen att besöka i Dalarna i vinter - med eller utan barn

I Dalarna finns massvis att göra under vinterresan, här har Visit Dalarna själva samlat sju favoriter som handlar om barnens bästa. 



Vintersäsongen är lång i Dalarna och dessutom kanske ni väljer att stanna lite längre än bara en helg, det går ju faktiskt att arbeta på distans. Efter jobbet är det häng i skidbacken med barnen som gäller. Här följer alla fina tips från Visit Dalarna:


1. Orsa Grönklitt 

På Orsa Grönklitt är målsättningen att bjuda på mycket mer än bara skidåkning. Här är det alltid något roligt på gång och maskoten Blåbäret Bärra är ofta med och ser till att det blir kul. Det finns även många ledarledda aktiviteter som barnen kan vara med på, som detektivbyrå, snökonst och födelsedagskalas. Det händer också mycket på Orsa Rovdjurspark som ligger alldeles bredvid skidbacken. Där väntar rovdjursskola, rovdjursspaning och lekrummet Varglyan. 

2. Idre Fjäll 

I Idre Fjäll kan ni träffa de hästarna i stallet, utmana varandra inom familjen i någon av veckotävlingarna eller ta er till Askes lekplats och Askes skidskola – en solklar favorit som säkerligen gör att barnen utvecklar åkningen i rekordfart. Men det finns minst lika mycket att göra inomhus, med bowling, sporthall, dodgeball, badminton, pingis – och förstås riktigt skön stämning på barnens after ski. 

3. Idre Himmelfjäll 

Idre Himmelfjäll är Sveriges nyaste skidanläggning, här väntar mysigt slingrande nedfarter framdragna genom fjällskogen. Kanske stöter ni på någon av alla mystiska väsen som bott här på fjället sedan urminnes tider? Framför allt gröna och blå nedfarter, där den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer. Nytt för i år är dessutom ett skidtorg med åkband för de allra minsta åkarna.  

4. Bjursås Berg och Sjö 

I Bjursås utanför Falun är det skön fjällkänsla, men med klart kortare restid. Ge er ut i en av anläggningens 21 pister och 11 liftar inklusive liftkarusell och rullband. Kanske tar ni sikte på skattjakten. Dessutom finns olika barnområden, snowparks och Bag Jump. After skin spenderas kanske i familjerelaxen, på isbanan eller i längdskidspåren.  

5. Sagolandet Tomteland 

I den stora utomhusparken i Gesunda utanför Mora kikar skogstomtarna fram bland det frusna lingonriset, tomtenissarna jobbar för fullt i Nissebyn och Tomten tränar sina flygrenar. Dessutom dyker Sagofen, Häxan, Vinterfolket, vinterälvan Gnistra och hennes bror Sprak, Trollkungen och hans troll upp. Ett besök på Sagolandet Tomteland är som att kliva in i en annan värld – där du själv får vara med och leka. 

6. Kläppen 

Under besöket på Kläppen i Sälen kommer barnen bekanta sig med Trolle & Trolla. Trollen bjuder också in barnen att se på teater, dansa och sjunga med på afterski. Själva skidåkningen är familjevänlig med breda och välpistade alpinbackar med varierad fallhöjd som tillgodoser alla skicklighetsnivåer. Det unika med Kläppenberget är dessutom att det finns nedfarter i alla fyra väderstreck samt skog som skyddar mot både vind och kyla. 

7. Fjätervålen 

På anläggningen norr om Särna är det inte bara skidåkningen i backen som lockar, i Valles egen skogsslinga är fjällnaturen nära med sina vilda djur. I barnområdet Pingvinen finns en snäll pist med liten lutning, liksom en långsamtgående knapplift perfekt att lära sig åka i. Snöpark med hopp, rails och boxar finns också för de lite äldre barnen och vuxna leksugna. Det finns möjlighet att åka miniskoter, endera på egen hand eller tillsammans med en vuxen. Den som är ännu lite mer äventyrlig hänger med på skotersafari ut i skogen. 


Av Agneta Nisbeth

Foto:Visit Dalarna

Kommentarer