Flygets återhämtning tar fart med nya satsningar

Under förra månaden, oktober, flög närmare 1,7 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, det är en halvering jämfört med oktober 2019, före pandemin. 



Så det ser ut som flygets återhämtning tagit ny fart under månaden, då antalet resenärer på landets svenska flygplatser nådde den högsta nivån sedan pandemins början. Swedavia säger i ett nytt pressmeddelande att det beror på ökad tillgänglighet och en viss höstlovseffekt och att den ser ut att fortsätta i november med nya flygbolagssatsningar och flyglinjer. En annan sak som hjälper till är lättade restriktioner i USA och Thailand som nu öppnar för ett ökat internationellt resande, men också för viktiga godstransporter.

- Återhämtningen för flyget fortsatte i oktober och tog ny fart med lättade restriktioner och ett ökat utbud av flyglinjer från våra flygplatser. Vi noterade både det största utbudet av flyglinjer och den högsta efterfrågan på flygresor sedan pandemin inleddes, även om flygresandet totalt sett i oktober halverades jämfört med före pandemin. För att möta ett ökat flygresande och alltfler resenärer har vi nu tagit ytterligare en terminal i bruk på Arlanda, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.


Bland de större flygbolagssatsningarna under oktober och november är Finnair som startar sin interkontinentala trafik till Thailand och USA direkt från Arlanda. I månadsskiftet öppnar Ryanair en bas på Arlanda med inledningsvis 23 linjer Europa. I november återupptar Thai Airways trafik till Arlanda. Samtidigt startar Vueling en ny linje till Paris från Arlanda och Göteborg Landvetter. Både SAS och Norwegian startar linjer till Kanarieöarna. 

- Efter en lång tid med pandemin så finns det nu ett uppdämt behov att resa och inte minst för att träffa släkt och familj. Att allt fler flygbolag väljer att investera i ny trafik vid våra flygplatser är naturligtvis oerhört positivt, inte bara för alla resenärer utan också för viktiga godstransporter till handeln och industrin. Detta i ett läge där det råder stor brist och efterfrågan på godstransporter i hela världen, säger Jonas Abrahamsson. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer