Mycket att välja på i Skottlands största stad Glasgow

 Själv har jag tyvärr inte varit här ännu, men jag måste absolut åka dit. Inte bara för att jag härstammar just från Skottland, det verkar bara vara en så härlig plats. Här får ni några fina tips från Visit Britain.


Spiers Wharf


Skottlands största stad bjuder både på kulturell aktivitet och massor av historia. Du behöver du bara gå ut och promenera runt i staden och om du vill se mer natur och mindre asfalt finns vilda och vackra landskap mindre än en timme bort. Men Glasgow är också grön. Hela 22% av staden (18 000 hektar) har utformats för att skydda naturen och den biologiska mångfalden. Även om staden hade sin storhetstid på 1800- och 1700-talet, när hamnarna myllrade av liv, har den nu efter en period i glömska rest sig ur askan och sjuder av liv och är grönare än någonsin.  

Det finns inget bättre sätt att förstå staden och invånarna än att återvända till det förflutna. Detta är möjligt tack vare platser som Tenement House – ett museum som visar hur livet var för Glasgows invånare i början av 1900-talet. Den här byggnaden ligger i West End och ägdes av Miss Agnes Toward – en oberoende kvinna, vilket på den tiden var ovanligt. Museet innehåller vardagsföremål från tiden såsom en syltburk som är nästan 100 år gammal och en koleldad köksspis.

Om du är sugen på brunch är Ocho Café, på kanalbanken vid Speirs Wharf, ett bra alternativ. De serverar kreativa och otroligt fotogeniska rätter och menyn har många veganska alternativ gjorda på lokala ingredienser.  

Vissa av byggnaderna längs den här vägen, som Kelvingrove Art Gallery and Museum, är helt fantastiska. Museet har det högsta antalet besökare i Storbritannien, bortsett från museum i London, och är en underbar arkitektonisk juvel. Byggnaden öppnades 1901 och byggdes i viktoriansk stil specifikt för utställningar. Samlingen innehåller verk av konstnärer som Dalí, Renoir, Monet och Rembrandt. 



Det är inga problem att ta en klimatmedveten paus i Glasgow, testa till exempel restaurangen The Gannet, som ligger endast 10 minuter till fots från museet och som erbjuder en av de bästa och mest hållbara menyerna med lokala råvaror. Restaurangen är verkligen känd i Glasgow och är en av de bästa platserna för att prova lokal skotsk mat. Testa bland annat biff, kött från kronhjortar från det skotska höglandet, surdegsbröd med hemgjort smör, Isle of Mull-ost, krokfångad makrill, inlagd sill och rökta musslor. Både den traditionella och den vegetariska smakmenyn är lagade med säsongens ingredienser och lyfter fram bönder och små lokala odlare som respekterar miljön.   

Därifrån är det enkelt att ta sig till universitetets imponerande huvudbyggnad som designades av den brittiska arkitekten Sir Gilbert Scott – en av de ledande tolkarna av engelsk-gotisk stil. Staden hyser även Opera House, Ballet och National Theatre of Scotland, en riktig buffé av kultur. Om du tycker om panoramautsikter hittar du de bästa i Necropolis, en viktoriansk kyrkogård fylld med skulpturer bredvid den kända gotiska katedralen.

En annan aktivitet man inte får missa i Glasgow är att se väggmålningarna längs Glasgow Mural Trail – ett projekt som påbörjades 2008 för att ge liv och färg till stadens gator. Kartan över väggmålningarna uppdateras regelbundet och finns tillgänglig online. En av de mest fotograferade målningarna är Saint Mungo som blev viral när den skapades år 2016. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Britain

Kommentarer