Rekordmånga utländska turister på svenska campingplatser i september

Det har varit rekordmånga turister från Europa, speciellt då Tyskland och Nederländerna på Sveriges campingplatser i september, det visar en ny undersökning.


Det har kommit nya preliminära siffror från SCB/Tillväxtverket för september och de visar visar på en stark avslutning av årets första nio månader för Sveriges campingplatser, skriver SCB i ett nytt pressmeddelande: "Gästnätterna har under 2021 ökat med 17 procent jämfört med 2020. Intäkterna har under samma period ökat med 26 procent och uppgick till 2 miljarder kronor". 

– Sveriges campingplatser har haft en varierad men över lag bra säsong och som på flera håll till och med är bättre än rekordåret 2019. Variationen är dock stor, campingplatsens läge och destinationens attraktionskraft har i många fall varit avgörande, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping. 

I september var antalet gästnätter på svenska campingplatser 8 procent högre än samma månad 2019 före pandemin och det var de internationella gästnätterna som ökade mest. Nederländerna ökade med 121 procent i september och den tyska marknaden ökade med 35 procent i september jämfört med samma period 2019. Totalt uppgick antalet gästnätter till 693 000 i september 2021. 

– Vi räknar med att vi närmar oss 15 miljoner gästnätter för helåret vilket innebär en förbättring med cirka 2 miljoner gästnätter jämfört med 2020. Nu förbereder många av våra 300 medlemsföretag för en vintersäsong som blir allt viktigare, säger Peter Jansson.  

Så här förklarar SCR att allt fler vill bo på de svenska campingplatserna: "Det ökade husbils-användandet är en av anledningarna till att fler upplever den svenska vintern med campingplatsen som bas. Av de 300 campingplatser som är medlemmar i SCR Svensk Camping har cirka 150 öppet året runt". 

Totalt uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser fram till och med september till 14,1 miljoner. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2020. Siffrorna från SCB är preliminära och presenterades den 4:e november. Den slutliga statistiken för 2021 släpps i april 2022.

Av Agneta Nisbeth

Foto: SCR Svensk Camping

Kommentarer