Här är nästa års utställningar på Waldemarsudde

Det kommer som alltid att finnas mycket att se på museet. Vårens utställningar på Waldemarsudde i Stockholm lyfter nästa år fram ett antal intressanta och särpräglade konstnärskap som tidigare varit oförtjänt bortglömda eller mindre uppmärksammade. 




Sedan under hösten 2022 fokuserar museet Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm på mer kända konstnärskap, som presenteras med ny forskning samt nya frågeställningar och perspektiv. Utställningar med historisk konst kommer visas under året parallellt med nutida konst. Här nedan har ni hela listan.

Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur 19 februari – 29 maj 2022 

Den norska konstnären Nikolai Astrup (1880 – 1928) är mycket känd och älskad i sitt hemland, men hittills mindre uppmärksammad utanför Norge. Nu ges möjlighet att upptäcka Astrups landskapsmåleri från Jølster i västra Norge, men också att ta del av hans grafiska verk. Liksom den samtida konstnärskollegan Edvard Munch kom Nikolai Astrup att både utveckla och förnya träsnittets uttrycksmöjligheter. 

Ann Wolff 9 april – 23 oktober 2022 

Ann Wolff anses som en av världens främsta konstnärer som arbetar med glas. Wolff arbetar även i brons, aluminium och betong liksom med teckningar, pasteller och fotografi. I den kommande utställningen visas bredden av hennes konstnärskap med verk i olika tekniker och material från åren kring 2000 fram till idag. Ann Wolff, född i Tyskland 1937, är bosatt och verksam i Visby och Kyllaj på Gotland. 

Hugo Alfvén – Konst och musik 1 maj – 16 oktober 2022 

En för allmänheten mindre känd sida av tonsättaren Hugo Alfvén presenteras i denna utställning, den som målare i olja och akvarell. Alfvén kom tidigt att ägna sig åt landskapsmåleri, först i en nationalromantisk anda och därefter med skildringar från vistelser bland annat på Capri. I utställningen visas även ett antal verk av Alfvéns konstnärsvänner, såsom Alice Nordin, Marie Krøyer, prins Eugen, Anders Zorn och Carl Milles. 

Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland 14 maj 2022 – 22 januari 2023 

I samband med firandet av Ålands 100-åriga självstyrelse 2021-2022, arrangerar Waldemarsudde den första utställningen i Sverige om konstnärskolonin i Önningeby på Åland som var verksam ca 1886-1914. Den bestod framförallt av svenska, finska och estniska konstnärer. Bland de representerade konstnärerna finns J.A.G Acke, Fredrik Ahlstedt, Ida Gisiko-Spärck, Anna Wengberg och Edvard Westman från Sverige samt Victor Westerholm, Elin Danielson-Gambogi, Hanna Rönnberg, Ellen Favorin, Amélie Lundahl, Eva Acke, Elias Muukka, Helmi Sjöstrand och Aleksander Federley från Finland. 

Isaac Grünewald – Konst och teater 3 september 2022 – 12 februari 2023 

Detta är en omfattande utställning som visar bredden och mångsidigheten i Isaac Grünewalds rika konstnärskap. Här presenteras måleri, förstudier till scenografier inom opera och balett, kostymteckningar, förstudier till offentliga utsmyckningar, konsthantverk, design, illustrationer och film. 

Charlotte Gyllenhammar 12 november 2022 – 26 mars 2023 

I slutet på året kommer en utställning med en av Sveriges mest kända konstnärer, Charlotte Gyllenhammar. Skulptur, teckning, installation samt film och fotografi, samverkar i presentationen med hennes verk som visas både inomhus och utomhus i museets park. Till utställningen hör en rikt illustrerad katalog.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild/Waldemarsudde

Kommentarer