Juldekorationerna i London - lika fina som alltid

Trots pandemi så är det en sak man fortfarande kan lita på i dessa juletider - att de glittrande dekorationerna i staden är upp och sprider en alldeles speciell julstämning.


Under denna tid på året lyser den pulserande storstaden upp av mängder av glittrande juldekorationer. Men många kanske inte vet att det är en tradition som tog fart i London på 1950-talet. Idag är dessa dekorationer en riktigt upplevelse som hjälper till att skapa julstämning hos både stora och små över hela världen. 2021 är inget undantag, och Visit Britain har därför sammanställt Londons bästa och storslagna juldekorationer som man inte bör missa.

Oxford Street

Oxford Streets fina julbelysning är bland de mest kända i världen, ni kan se den på bilden ovan. I år går den populära shoppinggatan tillbaka till en lite mer klassisk installation med vita ljusslingor och guldaktiga stjärnor som vackert lyser upp när mörket faller sig på. Traditionellt är det Oxford Streets julbelysning som tänds allra först, men i år tändes gatan upp samtidigt som 20 andra närliggande gator vilket gjorde det till ett av världens största julbelysningpremiärer i världen.




Carnaby Street

Årets installation, Carnaby Kaleidoscope, består av hundratals glittrande neonsommarfjärilar ⁠De bär med sig ett hjärtevärmande budskap om andlig återfödelse, transformation, ändring, hopp och liv. Precis som förra året har installationen betydelse för den tid som vi lever i, samtidigt som den lyser upp vintermörkret Installationen är framtagen i samarbete med välgörenhetsorganisationen Choose Love som arbetar med att samla in pengar till flyktingar och fördrivna människor runt om i världen.



Regent Street

Regent Street har länge varit känt för sin enastående julbelysning som hängdes upp för första gången 1954. The Spirit of Christmas är nu tillbaka med sina gyllene änglar som svävar över den kända gatan, och varje dag kan de ses tända mellan kl. 14:00 till midnatt.  



Varuhuset Harrods

En av världens mest uppseendeväckande juldekorationer för butiker hittas oftast på Harrods i Knightsbridge. År efter år imponerar de med vackra skyltfönster och maffig julbelysning på sin praktfulla byggnad, och i år har entrén smyckats med en gigantisk version av den ikoniska parfymen CHANEL N°5. 



Bond Street

För en rikigt julupplevelse i London får man inte missa den klassiska juldekorationen på utsiden av Cartier på Bond Street, precis runt hörnet från Burlington Arcade. Butiken är inslagen med ett stort, klassiskt rött band och tillsammans med vackra guldkulor ser de till att en av Londons mest kända butiksfasader lyser upp gatan. I år kan man även se att de eleganta påfågelfjädrarna är tillbaka igen.



Convent Garden

Covent Garden lyser upp igen med hjälp av 115 000 juleljus och centralt på platsen hittar du Londons största julgran. Den är dekorerad med 30 000 ljus och kulor och kommer från samma gård som den brittiska kungafamiljen får sin julgran från. Utöver den vackra julgranen hittar du Covent Gardens klassiska mistlar och de stora julkulorna från tidigare år. Och bäst av allt, pålitliga väderleksprognoser har utlovat snö varje timme mellan kl. 12:00 och 19:00 under hela högtiden.



Seven Dials

Bara en kort promenad från Covent Garden ligger Seven Dials-området där årets jultema är "Festive Woodland". Här har gatan blivit dekorerad med lysande kransar och den berömda urtavlan är utsmyckad med en gloria av granljus och färgrika julkulor.    Utöver dessa bjuder även Burlington Arcade, Fortnum & Mason, Hyde Park och Londons flesta vinklar och vrår på vackra juldekorationer som hjälper till att lysa upp i vintermörket.  

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Britain 

Kommentarer