Många heta vinteraktiviteter i Estland

Det visar sig i en ny undersökning att svenska resenärer söker naturupplevelser under sin semester. Ett ställe att testa bland annat isbad är grannlandet Estland.



I Estland låter man sig inte stoppas av vinterkylan, det finns många unika naturaktiviteter att syssla med under det kallare halvåret – från hundspann och snövandring till värmande stunder för återhämtning i rökbastu.

Den nya undersökningen som utförts av YouGov på uppdrag av Visit Estonia visar att 38 procent av svenska resenärer vill uppleva naturaktiviteter under sin utlandssemester. Och naturaktiviteter finns i många varianter, från traditionell vandring och cykelutflykter till ett lite mer annorlunda utbud, som det Estland har.

- Naturen har en särskild plats i varje estländares hjärta. Under vintern är det inte ovanligt att snöskorna åker på när man beger sig ut i skogen för sin dagliga dos frisk luft. Det är något alldeles särskilt att uppleva Estland under vinterhalvåret med allt naturen har att erbjuda och det gläds vi åt att få visa våra svenska besökare, säger Liina Maria Lepik, Director på Estonia Tourist Board.

Själv har jag besökt Estland både under sommar och sen vinter, lika vackert bägge gångerna även om jag personligen föredrar den varmare perioden. Över hälften av Estlands landyta består av orörd natur och det är hit estländarna söker sig för återhämtning och rekreation. I Estland finns aktiviteter året om, för stora som små, för de lite bekväma besökarna till de mer äventyrliga. 

Nedan följer några av Visit Estonias bästa tips.



Fartfylld färd med hundspann 

Under den estländska vintern är hundspannsturer ett inte helt ovanligt inslag. Det är både ett effektivt transportmedel över snö- och istäckta landskap och en mysig aktivitet som kan upplevas med familj, partner och vänner. Välj mellan en dagstur eller en skräddarsydd flerdagarstur med vackra vyer, middagar över öppen eld, vinterbad och övernattning.

Isvägskörning i skärgården 

När vintern slår till med full kraft fryser havet runtom skärgården och man kan färdas över den tjocka isen med bil. Dessa isvägar används framför allt av lokalbefolkning som smidiga transportvägar mellan fastland och öar. Ett exempel är sträckan mellan Haapsalu och Noarootsi, där isvägen är 10 km kortare än den vanliga vägen.




Besök frusna vattenfall 

Ett av de mest slående inslagen under vintern är när vattenfallen fryser till is. Det högsta av dessa är Valaste vattenfall, med sina ca 30 meter i höjd. Estlands bredaste vattenfall å andra sidan, är Jägala vattenfall som ligger 30 minuters bilresa från den estniska huvudstaden Tallinn. När Jägala fryser förvandlas det till en 50 meter bred glittrande isvägg med istappar som stupar ner. Under en del vintrar är det möjligt för besökare att gå bakom det frusna vattenfallet. 



Rökbastu, vinterdopp och bastumaraton 

I sydvästra Estland, på gränsen till Ryssland och Lettland, ligger regionen Võromaa. Här lever de gamla rökbastutraditionerna än, de har till och med en plats på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. Traditionen innebär ett minst tre timmar långt bastubad där besökaren får njuta av den goda lukten från bränd björk och honung, och piggas upp av iskalla dopp i den intilliggande dammen. 




Snöskovandring i det vilda 

Den estländska naturen myllrar av mossar och våtmarker. Ett av de mest hållbara sätten att uppleva dessa är genom snöskovandring. Med hjälp av snöskor kan man röra sig fritt över stock och sten, utan att sjunka ner och förstöra den ömtåliga våtmarken. Sooma nationalpark är en av de mest kända i Estland och hit rekommenderas besökare för att uppleva naturen året om och även på vintern – då på en vandringstur med snöskor.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Estonia 

Kommentarer