Pratade om min mamma Gunvors konst i Lagga Hembygdsgård

 För någon helg sedan var jag inbjuden att tala om min mamma Gunvors verk som hänger i Lagga Hembygdsgård här i Knivsta, under en trevlig dag arrangerad av den lokala syföreningen.



Min nu bortgångna mamma Gunvor Nisbeth, som skulle fyllt 100 år i mars 2022, arbetade som konstnär under nästan hela sin livstid. Mamma har också skapat ett antal offentliga verk, som dessa fina tygtavlor som hänger i Lagga Hembygdsgård. Ni ser dem på bilden här ovan, alla med motiv från just Lagga, med kyrkan, den gamla kvarnen och så givetvis Mora Stenar som även finns på Knivstas kommunvapen. Mamma ska ha skapat verket efter att hon varje dag reste in till Uppsala med buss för att undervisa i konst där för arbetssökande. Utsikten från bussfönstret - från hemmet i Östuna genom Lagga till Uppsala - inspirerade henne tydligen.



Hembygdsgården ligger en kort promenad från fina Lagga kyrka och den lokala Lagga-skolan där jag gick från årskurs tre till sex. Det var också här i hembygdsgården som jag och mina klasskamrater åt vår skollunch varje dag. Jag minns också våra Lucia-tåg och andra festligheter som hölls här under mina skolår, mycket av dessa traditioner håll tydligen fortfarande medan andra ersatts av mer moderna tillställningar.



Just denna dag var jag inbjuden av den lokala syföreningen . som hade sin årliga julsammankomst - för att tala om min mammas konst och hur hon arbetade. Innan min lilla föreläsning hölls det en auktion med olika saker som skänkts till föreningen och det fanns även flera lotter att köpa med fina priser och allt som de fick in gick givetvis till välgörande ändamål. Ni ser kanske det lilla bordet på scenen till vänster i bilden, där hade jag ställt upp ytterligare några av Gunvors konstverk. Det blev ett kortare tal men jag fick i alla fall säga något om verken. Jag funderar redan nu på att ordna en liten konstutställning just här med mer av mammas konst till våren, vore så kul och passande att ha den här och få visa upp mer av allt hon skapat genom åren.

Text och foto: Agneta Nisbeth


Kommentarer