Tips på 10 restauranger i Istanbul

 Via den turkiska turistbyrån och Joyvoi har vi fått denna lista på Istanbuls bästa restauranger, bra att spara tills det är dags att åter resa ut i världen.



Istanbul är en bra stad att besöka för den som gillar god mat och bra restauranger – så här är listan på Istanbuls tio bästa restauranger. På bilden ovan ser ni Lacivert.

Lacivert 

Lacivert är ett säkert kort i Istanbul sedan 1999, de serverar medelhavssmaker i en förfinad tappning. Restaurangen ligger i ett palats precis vid Bosporen och du kan dinera på uteserveringen på kajkanten med vattnet som granne. Här finns ett imponerande utbud av fisk och skaldjur samt en mycket stor vinkällare. Njut av den privata båtservicen från Rumeli Hisan, båten avgår enligt gästens önskemål, så det är bara att kontakta restaurangen. 



Mikla 

När Mikla öppnade 2005 var den ursprungliga idén att skapa en modern restaurang som skulle fånga känslan av det nya Istanbul. Menyn i restaurangen återspeglar den turkisk-skandinaviska bakgrunden hos Mehmet Gürs, kocken och ägaren som flyttade hit 1996. Restaurangen ligger i hotellet The Marmara Pera, och är inrett i en funky, retrostil med krom och 50-talsmöbler. Den magiska utsikten över staden sträcker sig till Hagia Sofia och Topkapipalatset. Mikla har legat på listan ”The Worlds 50 Best Restaurants” sedan 2015.



Neolokal 

Neolokal har Moder Jord som sin inspiration och här har kocken Maksut Aşkar skapat kulinarisk magi av turkiska råvaror i lokala och globala klassiker. Restaurangen ligger lite undangömd på översta våningen i en byggnad med en diskret skylt som man nästan missar från gatan, men väl uppe restaurangen bjuds man på en fantastisk utsikt över Gyllene hornet genom fönstret. Neolokals råvaror kommer från en gård i närliggande Gümüşdere, som bedriver hållbart jordbruk. Genom att kombinera modern teknik och innovativt perspektiv med det lokala köket presenterar de en ny och förfinad meny.  



Sunset Grill & Bar 

Sunset Grill & Bar ligger vid Ulus Park, med magnifik utsikt över Bosporen, och är en av de bästa fine dining-representanterna i Istanbul sedan 1994. Under sina tidiga år introducerade Sunset det kaliforniska köket och särskilt populära blev de för sina grillade biffar. 1999 lanserade man även Turkiets först sushibar. På Sunset Grill & Bar erbjuds fisk som lax- eller bläckfiskcarpaccio, sushi och sashimi av kocken Hiroki Takemura, eller hela fiskar grillade under uppsikt av kocken Hüseyin Arslan. Sunset Grill & Bar har vunnit många internationella och inhemska priser.



Tershane 

Tershane är en restaurang i hjärtat av Istanbul med utsikt över Bosporen. En matresa i Istanbul är inte komplett utan att ha upplevt Tershanes mezze och kebabgrill. Vinlistan är mångsidig och kan tillfredsställa de flesta besökares behov. Personalen är vänlig, servicenivån är hög och stämningen hjärtlig. Boka bord med god marginal – detta är ett populärt ställe.


Aret`in Yeri 

Aret`in Yeri är en taverna (meyhane på turkiska) på en av de mest kända gatorna i Istanbul, Nevizade. Det är en snygg krog med traditionella rätter i en modern tappning. Här kan du njuta av en raki, (traditionell turkisk likör), små och stora rätter och skön musik. Restaurangen är öppen varje dag, och passar för en avslappnad och för mysig kväll med vänner och familj. 



Fatih Tutak 

Kocken Fatih Tutaks restaurang är en av Turkiets bästa, och den får ofta strålande recensioner i foodie-pressen. Fatih Tutak har arbetat under många år i Asien, bland annat på välrenommerade The House on Sathorn i Bangkok, men det var kärleken till sina turkiska rötter och landets råvaror som förde honom tillbaka till hemlandet, med en vision om att starta en restaurang som enbart använder sig av de allra bästa råvarorna, som ost från Kars och Antakya och majsmjöl från Giresun. Han har sedan dess blivit känd för sin moderna tolkning av turkiska klassiker. 




Giritli 

Giritli grundades av Ayşe Şensılay i Bodrum och öppnade sedermera även i Ahırkapı i Istanbul. Ayşe Şensılay, som kommer från Kreta, influeras mycket av sina rötter på den grekiska ön, vilket återspeglas i hans matlagning. Giritli Restaurant är ett ställe för dig som vill äta utsökt och hälsosam mat i ett historiskt Sultanahmet-hus. En av de mest populära rätterna på Giritli Restaurant är den kretensiska förrätten av rå fisk som tillagas med olika såser och örtblandningar. Just örtblandningar är något av ett signum för restaurangen.


360Istanbul 

Den flerfaldigt prisbelönta restaurangen 360Istanbul ligger på översta våningen i ett 1800-talshus med utsikt över de gamla ambassaderna i Beyoglu. Den har en svårslagen 360 graders utsikt över Istanbul, hela vägen från St Antoines kyrka på nära håll, över Bosporen till Hagia Sofia-moskén och ut till Marmarasjön. Krogen är öppet för lunch och middag och erbjuder en twist på modern turkisk meze blandad med internationella rätter och ett exklusivt vinutbud. På helgerna förvandlas restaurangen till Club 360, med dj:s, liveuppträdanden och dansgolv.  

16Roof 

Takbaren 16Roof som ligger i det schyssta Swissotel sätter guldkant på vilken kväll på stan som helst. Här kan man njuta av en utsökt måltid med stadens ljus i bakgrunden och den som vill krydda kvällen med lite puls och feststämning behöver inte gå vidare – här spelar dj:s skön musik och partystämningen vrids upp allteftersom kvällen lider.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild

Kommentarer