Nya Vänerleden blir Sveriges sjätte cykelled

Trafikverket har nu godkänt Vänerleden som ny nationell cykelled, den sjätte i ordningen. Cykelleden runt Sveriges största sjö blir cirka 64 mil lång och ska stå färdig inför säsongen 2022 och själva invigningen sker under tidig sommar.



Den nya cykelleden Vänerleden kommer nu att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp blir mellan 14 mil och 18 mil lång. Eftersom det är många sevärdheter och besöksmål längs vägen är det tänkt att en etapp passar för en 3-4 dagars tur och några av sträckorna används redan idag som cykelled medan andra blir helt nya för ändamålet. 

Under våren kommer Trafikverkets officiella cykelledsskyltar att sättas upp så att leden kommer stå redo inför sommarsemestrarna. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern och i tätt samarbete med Visit Värmland och Turistrådet Västsverige. 

— Intresset för cykelturism har ökat kraftigt de senaste åren och vår förhoppning är att Vänerleden kommer leda till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och de besöksmål och aktiviteter som finns runtom den, säger Madeleine Norum, projektledare för Lake Vänern Grand Tour. 

Vi får också veta via ett pressmeddelande att Vänerleden kommer går längs vägar med låg trafikmängd och har granskats ur trafiksäkerhetssynpunkt av Trafikverket. Cyklisterna kommer att kunna ta del av Vänerns finaste badstränder, spännande lokal mat, kulturupplevelser och unika naturfenomen. 



 

— När Intresset för cykel fortsätter att öka innebär en nationell cykelled att vi blir ännu mer konkurrenskraftiga som cykeldestination i Västsverige och i området runt hela Vänern. Det innebär också en kvalitetssäkring och trygghet för alla som arbetar med cykelturism i regionen, men också för alla som kommer hit för att cykla. Detta är bra för både boende och besökare säger Henrik Linneros, projektledare på Turistrådet Västsverige. 

Så gillar ni att hålla er aktiva under semestern och ölskar att cykla runt i landet så kan detta verkligen vara något för er.

— En nationell cykelled innebär en långsiktigt, hållbar och kvalitetssäkrad infrastruktur som skapar goda förutsättningar för besöksnäringsföretagen att paketera och produktutveckla kring cykelturism. Det stärker också Värmland som destination för cyklande turister. Tillsammans med Unionsleden och Klarälvsbanan har vi nu mycket goda förutsättningar för leisurecykling och sköna cykelturer i Värmland, säger John Zafaradl projektledare på Visit Värmland.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Värmland

Kommentarer