Rhodos vill utveckla en mer hållbar turism - tillsammans med TUI

Charterbolaget TUI - i partnerskap med den grekiska regeringen - har i veckan meddelat att Rhodos blir platsen där man ska utveckla framtidens hållbara turism i vad som kallas “The Rhodes Co-Lab". 



Enligt TUI är detta det första projektet i världen där en destination av denna storlek tar sig an sin egen omvandling till att bli mer hållbart på ett så omfattande sätt: "The Rhodes Co-Labs arbete bygger på samarbete och utbyte – inte bara med den lokala turistnäringen, utan med branschen som helhet".

– Vi är fantastiskt glada att nu kunna dela att vi tar vårt nästa steg i vår ambition att aktivt vara med och skapa en mer hållbar turistindustri för framtiden och där vi på TUI tillsammans med den grekiska regeringen och styret på Rhodos tar detta initiativ för att driva den hållbara utvecklingen av vår bransch. Rhodos Co-Lab är tänkt att, tillsammans med experter, partners samt alla medarbetare på TUI, samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla – allt med ambition att ta resebranschen mer hållbart in i framtiden. Tanken är att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av detta. säger Jessica Enbacka, Nordisk VD på TUI. 

Syftet är att utveckla den populära turistön Rhodos till en "internationell ledstjärna för hållbar utveckling av semesterdestinationer" som TUI skriver i ett pressmeddelande. Co-Lab kommer att arbeta med den lokala turistnäringen och internationella partners, dessutom kommer en tankesmedja att inrättas på Rhodos för att samla även internationella experter. 




– Turism för med sig många positiva effekter – det är en kraft för det goda. Turism bidrar till investeringar och stärker ekonomin lokalt genom turismen. Utan turism finns det ingen grund för ekonomiskt välstånd på dessa destinationer. Turism bidrar till social hållbarhet. Co-Lab ska fungera som ett laboratorium för framtidens hållbara turism och stärka och vidareutveckla dessa effekter. Det kommer på så sätt att skapa förebilder och mallar för andra platser i världen. Vi bjuder in alla inom turistnäringen att gå samman och bidra med idéer och innovationer till The Rhodes Co-Lab. Under detta decennium av hållbar transformation kommer Co-Lab att visa hur ett holistiskt förhållningssätt till större hållbarhet kan fungera - för människorna som bor på destinationerna, för resenärer, för miljö och för turistnäringen, säger Fritz Joussen, Global vd för TUI.




Det är tänkt att man kommer fokusera på en hållbar tillväxt för Rhodos som sparar resurser och samtidigt främjar lokalbefolkningens deltagande, som genom nya arbetstillfällen. Andra viktiga frågor är skyddet av biologisk mångfald och miljö. Turismens ekologiska fotavtryck på ön ska minskas kraftigt genom nya koncept för energi-, vatten- eller avfallshantering. 

– Jag tror att Grekland är ett land som helt klart vänder blad. Det lämnar efter sig ett decennium av kriser, av smärta. Och jag tror att det är ett land som verkligen vill anamma framtidens utmaningar. Det är viktigt att påpeka att i FN:s hållbarhetsmål talar vi inte bara om ekologisk hållbarhet utan också om social och ekonomisk hållbarhet. Och vi kommer att arbeta mycket hårt för att göra det här projektet till en framgång, säger Kyriakos Mitsotakis, Greklands premiärminister.

Av Agneta Nisbeth

Foto: TUI

Kommentarer