Viking Line hoppas på framtiden efter ett annorlunda år

Det visade sig att även år 2021 - liksom föregående år - fortsatte att vara lika exceptionellt för hela världen, så också för Viking Line. Men man hoppas på framtiden, bland annat med ett nytt fartyg.




På grund av pandemin blev det ekonomiska konsekvenser för företaget, precis som för de allra flesta andra i branschen, men under året förekom flera ändå positiva händelser för verksamheten. Av Viking Lines sju fartyg såldes M/S Mariella i maj och i december levererades nya klimatsmarta Viking Glory.

Så här skriver Viking Line i ett pressmeddelande:

"Antalet passagerare som reste med rederiet under 2021 var 2 315 137 (1 927 302), vilket motsvarar en ökning på 20,1% jämfört med föregående år. Den största ökningen var på linjen Åbo – Åland - Stockholm med 904 321 passagerare (+51,9 %)". 

– Med tanke på det utmanande läget i att bedriva en verksamhet i en miljö där efterfrågan delvis uteblev på grund av restriktioner och andra begränsningar, så får vi vara nöjda med årets volymer. Speciellt glädjande är passagerar-siffrorna på Åbolinjen där Åland, som attraktiv semesterdestination, fick ett markant uppsving i Finland. Även sommarens specialkryssningar med Viking Cinderella var mycket uppskattade av våra gäster. Under hösten 2021 höll läget på att normaliseras, men utvecklingen avbröts av den nya Covid19-varianten och åtföljande skärpningar av reserestriktionerna. Vi är även glada över att efterfrågan på våra bildäck varit stor, vilket syns i frakt- och personbilvolymerna, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Under året avslutades också det nya fartygsbygget av klimatsmarta M/S Viking Glory på XSI-varv i Xiamen och dagen innan julafton överläts hon till Viking Line. Den 28 december påbörjades resan hem till Åbo under ledning av befälhavare Ulf Lindroos och hans besättning på fyrtio personer. Färden går bland annat via Suezkanalen och Gibraltarsundet och tar knappa fem veckor. Nya Viking Glory inleder trafik den 1 mars 2022.  Ni ser fartyget på bilden ovan.

– Vi ser fram emot att ta emot Viking Glory i februari i Åbo. Fartyget kommer att bli unikt och vackert - såväl invändigt som till exteriören. Vi ser nu redan att det finns ett enormt intresse för henne och det är vi glada över. Hon ger oss en tro på framtiden, säger Viking Lines VD Jan Hanses.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Viking Line

Kommentarer