Besöksrekord för unik utgrävning i Turkiet - trots pandemin

Göbeklitepe i Turkiet är ett av världens äldsta tempel och hade över en halv miljon besökare under förra året, trots att det var pandemi. 


Arkeologiska fynd på platsen visar att det funnits sociala likheter mellan dagens människor och de som levde där, redan 9600 f.Kr. Både lokala och utländska turister har besökt stället sedan 2018, då den togs upp på Unescos världsarvslista och blev tillgänglig för besökare. 

Så här skriver turkiska turistbyrån i ett nytt pressmeddelande:

"Man har med hjälp av dessa fynd kunnat fastställa att det redan under denna tidsepok fanns permanenta bosättningar, där invånarna levde tillsammans med varandra, vilket är något man tidigare trott skedde betydligt senare i människans utveckling. Göbeklitepe visar också att folk under denna tid samlades vid ett centrum, för att fira olika typer av ceremonier och ritualer, inte helt olikt vårt samhälle idag. Templet som byggdes tiotals århundraden före uppfinningen av skriften och hjulet, 7 100 år före de egyptiska pyramiderna och 6 100 år innan Stonehenge, tyder också på att jägar- och samlarsamhället under denna era inte bara var mer socialt, utan även mer konstnärligt avancerat än vad tidigare utgrävningar har visat." 

Här på Göbeklitepe-platsen kan man se över fem meter höga T-formade obelisker, som är snidade med djurmotiv, geometriska former och människoskildringar. 

"Dessa obelisker är de första exemplen på mänskligt skapad monumental arkitektur och de äldsta konstnärliga verk funna i vår historia. Göbeklitepe ligger 15 kilometer nordost om Şanlıurfa, nära byn Örenci i Turkiet och tillhör sedan 2018 Unescos världsarvslista. Förra året besöktes den av 567 453 personer och trots effekterna av pandemin, så slogs tidigare års besöksrekord. 2022 förväntas inte bli något undantag, utan man tror på ännu ett rekordår i antal besökare till denna historiska plats", står det att läsa i pressmeddelandet. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Turkiska turistbyrån

Kommentarer