Den spanska bostadsmarknaden är het - många svenskar köper nu hem i solen

De spanska bostadspriserna fortsätter att öka, så även de svenska köpen. Svenskarna är nu den sjätte största utländska köpgruppen i Spanien. 




Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att den spanska bostadsmarknaden fortsätter att återhämta sig efter pandemin, får vi veta genom ett nytt pressmeddelande från mäklarfirman Bjurfors. 

– Intresset för att köpa bostad i Spanien är enormt. Vi har fortfarande en uppdämd efterfrågan efter lockdown, de som inte köpte då slår till nu. Sedan har vi dem som lockas av att kunna sitta på en solig balkong och distansarbeta. Förut bestod de svenska köparna mest av pensionärer och de som ville fly vintern, men nu ser plötsligt många barnfamiljer och yngre hushåll möjligheten att förverkliga utlandsdrömmen permanent, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. 

I det fjärde kvartalet noteras en prisökning med 0,5 procent, och med 3,9 procent på årsbasis. I svenskfavoriter som Málaga (3,4 %), Alicante (1,4 %), Teneriffa (5,2 %), Gran Canaria (6,5 %) och Mallorca (3,5 %) steg priserna mellan 1,4 och 6,5 procent. 

– Huggsexan har satt säljarna i en guldsits. Den höga konkurrensen gör att det går att få riktigt bra betalt just nu. Samtidigt tror vi inte att toppen är nådd. Speciellt inte i städerna och i de attraktiva kustområdena där det finns stor utländsk efterfrågan. Låga räntor och prisökningar på byggmaterial ger ytterligare bränsle till ökande priser, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland. 

Vi får också några råd om vad man ska tänka på inför ett husköp i Spanien.

Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien: 

1 - Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.  

2 - Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.  

3 - Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.  

4 - I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.  

5 - Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.  

6 - Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Bjurfors

Kommentarer