Så gör du bästa pizzadegen hemma

Känner du för att göra din egen pizza till helgen, här kommer ett fint recept från Zeta, enkelt och väldigt gott.  Du behöver ingen vedeldad pizzaugn heller...




Här följer receptet på en klassisk pizzadeg med en lång jästid som också ger en extra krispig botten. Vi börjar med det du behöver för att göra degen. 

4 dl vatten 

20 g jäst 

600 g vetemjöl Tipo 00 eller Manitoba Cream 

2 tsk salt 



Så här gör du: Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.  Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda!  Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.  Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 (normalstora) eller 8 (minpizzor) lika stora delar.  Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.  Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.  Täck noga med plastfolie. Ställ i kylen och låt kalljäsa i 1-3 dagar.

Kavla ut degen och täck den med tomatsås, mozzarella, kanske även skivad tomat och valfri topping för en traditionell pizza.

Eller gör en pizza bianca så här: Blanda vitlök med olja och pensla degen.  Sprid ut mozzarella, parmesanost och timjan över pizzan.  Klicka på ricotta och krydda med salt och peppar.  

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Zeta

Kommentarer