Så mycket flög vi under januari månad

Nu under januari månad flög drygt 1,1 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en nedgång med 61 procent jämfört med januari 2019 visar ny statistik. 



Flygets återhämtning mattades som förväntat av under januari jämfört med föregående månader till följd av pandemin och på grund av ett säsongsmässigt svagare resande i början på året. Jämfört med fjolårets januari - som också var kraftigt påverkad av pandemin - ökade ändå antalet resenärer med hela 224 procent. Efter lättade restriktioner i Sverige från 9 februari och i flera andra länder i Europa kommer vi säkert att se ett ökat resande framöver, särskilt inför kommande sportlov och helger då det finns ett stort uppdämt behov av att resa. Samtidigt fortsätter flygbolagen att satsa på den svenska marknaden och på Stockholm Arlanda Airport.

- Under årets första månad var flygresandet kraftigt påverkat av reserestriktioner på grund av pandemin och Omikrons spridning. Men när restriktionerna nu hävs runt om i Europa, räknar vi nu med att återhämtningen tar förnyad fart och förväntar oss att kunna välkomna fler resenärer på våra flygplatser under sport- och påsklovet och inte minst till sommaren, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 



- Vi fortsätter nu att förbereda oss för att kunna ta emot betydligt fler resenärer på bästa sätt under våren och sommaren. Det är i detta sammanhang mycket glädjande att flera av våra flygbolag fortsätter att satsa vidare på en stärkt tillgänglighet med nya linjer och ny trafik vid våra flygplatser, säger Jonas Abrahamsson.


Av Agneta Nisbeth

Kommentarer