Tre tips I Dalarna - när du är på väg mot fjällen

Är du på väg till fällen så varför inte pausa på några platser där du kan få ännu fler härliga upplevelser. Fyll på med knäckebröd, utforska ett världsarv eller njut av konst och konstnärshem. Här är några tips från Visit Dalarna längs vägen genom landskapet. 


Knäckebröd direkt från bageributiken 

Stanna till i Häradsbygden utanför Leksand, där Leksands Knäckebröd har sitt bageri och butik alldeles bredvid RV 70. Stora parkeringsytor och en nybyggd butik, tre gånger så stor som den tidigare. här finns både dalabakat knäcke och andra lokalproducerade godsaker.  

Paus mitt i ett världsarv 

Falu stad, det kringliggande bergsmanslandskapet och Falu Gruva utgör världsarvet Falun. Stanna till vid gruvan, som ligger precis bredvid E16, och utforska de minst sagt unika miljöerna. Följ med på en guidad tur nere i själva gruvan, ta en promenad runt dagbrottet Stora Stöten eller ta en fika eller lunch med gruvlig utsikt.   

Hälsa på hos Zorn 

I Mora är Zornmuseet och Zorngården ett givet stopp längs vägen, lättillgängligt mitt i centrum. I museet finns en permanent utställning med ett urval av Zorns egna verk, varvat med tillfälliga utställningar av hög klass. Den 12 februari öppnar vinterns stora utställning, ”Zorns skidtävlingar – en början till Vasaloppet?”, som handlar om Zorn och hans stora intresse för skidåkningen. 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Dalarna 

Kommentarer