Nordiska Museet startar insamling för att rädda Ukrainas kulturarv

Det pågående kriget i Ukraina hotar inte bara människor utan också både museer och kulturhistoriska platser. Nu startar Nordiska Museet i Stockholm en insamling för att säkra samlingarna i Ukraina.


Under kriget riskerar viktiga delar av det ukrainska kulturarvet att skadas och helt försvinna - museichefer på plats i Ukraina vädjar därför om ett koordinerat ekonomiskt stöd från kolleger i Norden.

Stiftelsen Nordiska museet startar därför en ny fond för insamling av ekonomisk hjälp i Sverige och Norden för att rädda Ukrainas kulturarv. Insamlingen sker i nära dialog med Riksantikvarieämbetet, centralmuseerna och museer i Sverige och Norden. Museet skrivet i ett nytt pressmeddelande:

"Alarmerande rapporter från museikollegor i Ukraina skapar oro för det ukrainska kulturarvets framtid. Ett intensivt arbete pågår med att säkra och skydda museernas samlingar". 

– Vi agerar nu snabbt på nödropen från våra kollegor i Ukraina. Syftet med insamlingen är i första hand att ge ekonomiskt stöd till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev där vi har kontakt med museichefen. Pengarna kommer att gå till återuppbyggnad så fort det är möjligt, samt att säkerställa personalens och samlingarnas säkerhet. I ett nästa steg kan även andra museer komma på tal. Nordiska museet kommer att administrera insamlingen i nära samarbete med Riksantikvarieämbetet och nordiska museikollegor, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.





– Behovet är stort och jag är glad över att vi snabbt kan få igång en insamling via Nordiska museet. Vi har en tät dialog med Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev för att stödja dem och vara en länk till omvärlden om vad som händer med kulturarvet i Ukraina, säger Joakim Malmström, riksantikvarie och chef för Riksantikvarieämbetet. 

Insamlingen riktas till både institutioner och privatpersoner och sker på: Bankgiro: 5475-9758  Swish: 1236280424 Märkes: Insamling till Ukraina 

"Insamlingen av finansiellt stöd sker i första hand till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev. Insamlingen syftar konkret till att återuppbygga museet så fort det är möjligt och att säkerställa samlingarna och kunskapen om dessa i Sverige, Norden, Europa och världen. Insamlingen ska säkerställa snabba och konkreta insatser så fort det är möjligt".

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild Nordiska museet samt Pressbild/Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev. Foto: Wikimedia Commons. 

Kommentarer