Ny utställning på Nationalmuseum med kvinnliga skulptörer

Den nya utställningen på Nationalmuseum i Stockholm heter ”Härligt att vara skulptör!” och handlar om svenska kvinnliga konstnärskap mellan åren 1880 till 1920. 



Utställningen är baserad på ett nordiskt samarbetsprojekt mellan olika museer och forskare och bjuder både ett hundratal skulpturer av skulptörer som Ida Matton, Ruth Milles, Alice Nordin, Agnes de Frumerie och Sigrid Fridman.

Så här skriver Nationalmuseum i ett pressmeddelande:

”Härligt att vara skulptör! Artist. Hurra!” Så uttryckte sig konstnären Ida Matton i sin dagbok 10 augusti 1923, trots de vedermödor hon ibland upplevde i sitt yrkesval. Just denna dag hade arbetet med skulpturen av Gustav Vasa gått särskilt bra. Vid förra sekelskiftet drog kvinnorörelsen fram med kamp för lika rättigheter, och kvinnor gjorde sitt inträde på samhällets olika arenor. Skulpturyrket var tungt och smutsigt och enligt traditionen en manlig syssla. Nakna skulpterade kroppar ansågs inte lämpliga för kvinnor. Trots detta utbildade sig flera kvinnor till skulptörer i Sverige under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet".

”Härligt att vara skulptör!” Svenska kvinnliga konstnärskap 1880–1920 visas på mellanplan på Nationalmuseum 17 mars – 11 september 2022. Utställningens kurator är Linda Hinners, Nationalmuseum.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild Nationalmuseum

Kommentarer