Snart startar Röhsska museets modedagar

Under fyra dagar 17–20 mars bjuder Röhsska musset i Göteborg på massor av mode. I årets upplaga av Röhsskas modedagar undersöks mode som konst och kulturyttring.




Under dessa fyra dagar bjuder museet som ligger alldeles vid Avenyn i centrala Göteborg in externa aktörer inom modeområdet. De belyser på olika sätt årets tema ”High Fashion Upcycling – en ny era”. Röhsskas modedagar 2022 görs i samverkan med Swedish Fashion Council och TEX! by Marketplace Borås, och vänder sig såväl till branschen som till allmänhet. 

– Mode har under de senaste åren kommit att allt mer handla om kläder, produktionsprocesser eller nya företagsmodeller. Samtidigt har ett ökande intresse för hantverkskunskap och materialkännedom växt fram, som går hand i hand med medvetenheten om att vi lever i en värld med ändliga resurser. Årets modedagar fokuserar på den konstnärliga praktiken för att erbjuda en inblick i och ett samtal om mode och designerns roll idag och vidare, säger Jonas Fridén Kihl, mötesplatssamordnare på Röhsska museet. 

På programmet i år står bland annat föreläsningar, workshops och samtal mellan modeskapare. Det visas också en display i Auditoriet med några kreationer av svenska modemärken som arbetar med high fashion recycled: Louise Xin, Hodakova, Rave Review och Aajiya. De fyra sistnämnda ingår i Swedish Fashion Councils inkubatorprogram Swedish Fashion Talents.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Pressbild

Kommentarer