Sverige en av världens mest hållbara destinationer

Sverige är nummer ett i världen - för andra året i rad - när det kommer till hur hållbara världens resenärer uppfattar destinationer och länder. 


Wnligt det globala undersökningsföretaget Euromonitor, som publicerat sitt senaste Sustainability Travel Index under den tyska resemässan ITB i Berlin ligger Sverige bra till. Det som lyfts fram som framgångsfaktorer i undersökningen är först och främst är den svenska besöksnäringens förtjänst: Sveriges gröna och eco-chica reseupplevelser. Annat är Sveriges skogar, sjöar, arktiska äventyr, måltidsupplevelser i form av självplock av bär, frukt och svamp (foraging ingredients), den samiska kulturen, ostrosafaris, norrsken och flottfärder (timber rafting). 

I ett pressmeddelande från Visit Sweden får vi veta följande: "Euromonnitor nämner den svenska eko-turismmärkningen Naturens bästa, som lanserades redan 2002 som den första nationella märkningen av ekoturism på norra halvklotet av Ekoturismföreningen, Naturskyddsföreningen och Visit Sweden, som då hette Sveriges Rese- och Turistråd. Att 23 av Sveriges städer är med i initiativet för klimatneutrala städer 2030 (viable cities), den svenska allemansrätten och Sveriges 30 nationalparker är ytterligare sådant som bidragit till Sveriges topp-placering".

Euromonitors lista över världens mest hållbara länder: 

Sverige 

Slovakien 

Österrike 

Finland 

Estland 

Island 

Frankrike 

Lettland 

Slovenien 

Norge 


Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Sweden

Kommentarer